Τι είπε και τι άκουσε ό Αντρος Κυπριανού σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ – «Διχογνωμία Ευρωπαίων και Αμερικανών για τις προθέσεις της Τουρκίας».- Κατηγορεί την Κυβέρνηση για ακροβατισμούς.- Πώς απαντά η Κυβέρνηση.

Διχογνωμία, μεταξύ ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων, σε σχέση με την επιθυμία, ή όχι, της Τουρκίας να συμβάλει θετικά στη λύση του κυπριακού, εντοπίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος προέβη χθες σε αποτίμηση για τις επαφές του με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις επαφές του. Σε όλες τις συναντήσεις προβάλαμε τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και διαπιστώσαμε ότι σε ευρύτερο πλαίσιο υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους για επίλυση του κυπριακού, υπογράμμισε ο Α. Κυπριανού.

Διχογνωμία ευρωπαίων-ΗΠΑ.-
Υπάρχει ωστόσο, διχογνωμία, μεταξύ ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων, σε σχέση με την επιθυμία, ή όχι, της Τουρκίας να συμβάλει θετικά στη λύση του κυπριακού. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Andrew Duff, εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει λύση του κυπριακού μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία που θα αναδείξουν νέο Πρόεδρο τον Απρίλιο. «Βρήκα τον κ. Duff διαφοροποιημένο ως προς τις απόψεις του», είπε ο Α. Κυπριανού.
Η διαφωνία που προέκυψε με τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού αφορά στην διάθεση της Τουρκίας για κατάληξη σε συμφωνημένη λύση στο κυπριακό. «Τους υπενθυμίσαμε τις δηλώσεις του Ερτογάν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος αλλά επιμένουν ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση». Η διαφαινόμενη επιθυμία των ΗΠΑ για ενεργή εμπλοκή στο κυπριακό είναι καλοδεχούμενη με την προϋπόθεση ότι θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ αποτελεί η λύση του κυπριακού, επανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με τη σωστή λύση θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τους τ/κ συμπατριώτες μας.
Οι ΗΠΑ επείγονται για τη λύση.- Οι ΗΠΑ επείγονται για τη λύση του κυπριακού, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Ερωτηθείς «γιατί αυτή τη στιγμή;», απάντησε ότι «επείγονται λόγω των γενικότερων συμφερόντων που έχουν στην περιοχή και λόγω του Φυσικού Αερίου ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου μέσω Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας».

Διασύνδεση του κυπριακού-ΦΑ.-
Διασύνδεση του κυπριακού με το Φυσικό Αέριο μπορεί να υπάρχει, αλλά με την θετική έννοια, παραδέχτηκε ο Άντρος Κυπριανού.
Ερωτηθείς εάν η θέση για μη διασύνδεση του κυπριακού με το φυσικό αέριο συνιστά προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών διότι γίνεται καθημερινά λόγος για «φυσικό πλούτο-κίνητρο» για λύση του κυπριακού, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί διασύνδεση τότε έχει μια θετική έννοια. «Το κίνητρο είναι ότι οι τ/κ θα επωφεληθούν μόνο μετά τη λύση του κυπριακού, είπε. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να μας οδηγήσει σε κακή λύση και δεν θα προβούμε σε εκπτώσεις.
Κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς.-
Επιπλέον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η Αντιπροσωπεία του κόμματος διατύπωσε τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς και συζητήθηκαν οι προσπάθειες για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι διαφωνεί με τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται το κοινό ανακοινωθέν, «διότι με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει νέες πρόνοιες». Κληθείς πει πώς θα προχωρήσει η ε/κ πλευρά την περίπτωση που η τ/κ πλευρά και η Τουρκία επιμένουν στη θέση τους ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς κοινό ανακοινωθέν», ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτό είναι ένα ερώτημα που έθεσα στον Πρόεδρο και περιμένω απάντηση». Πρόσθεσε ότι «οι συνομιλητές μας, οι οποίοι καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, βρίσκουν πολύ λογικές τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το κυπριακό».
Φυσικό Αέριο.- Στον οικονομικό τομέα, ο κ. Κυπριακού είπε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν θα λυθεί άμεσα λόγω της εξεύρεσης ΦΑ στην ΑΟΖ. Τα πρώτα έσοδα αναμένονται τα επόμενα 7-8 χρόνια, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και θα διατεθούν για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (όπως το τερματικό). Επεσήμανε δε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει περισσότερη συνέπεια από τον Πρόεδρο και τον κάλεσε να μείνει «μακριά από ακροβατισμούς που στόχο έχουν την κάλυψη των επικοινωνιακών του αναγκών». Αναγνώρισε παράλληλα ότι το έργο του Προέδρου είναι δύσκολο, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να τον στηρίξει και τον στηρίζει. Ο κ. Κυπριανού γνωστοποίησε ότι επιδιώκει συνάντηση με τον Πρόεδρο ώστε να τον ενημερώσει για τις επαφές του σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες.

Η Κυβέρνηση απορρίπτει τα περί 'ακροβατισμών'.-
Λύπη εκφράζει η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη "διότι οι χαρακτηρισμοί από πλευράς του ΓΓ του ΑΚΕΛ όπως `ακροβατισμοί` και άλλα, στο Κυπριακό, αθέλητα, ίσως, δεν συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια για εξεύρεση πλαισίου, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν προοπτικές επιτυχίας".
Σε ανακοίνωση ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "τόσο με την επιμονή του να ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ανελλιπώς όπως και το Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων όσο και με την προσπάθεια του για νέα δομή των ομάδων εργασίας και της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή με πλουραλιστική συμμετοχή, αποδεικνύει τη βούλησή του για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συλλογικότητας".
Παράλληλα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση, "μακριά από επικοινωνιακές τακτικές και εμμένοντας στη γραμμή που χάραξε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ως συνεχιστής της συναινετικής πολιτικής του Γλαύκου Κληρίδη στο εσωτερικό μέτωπο για τη διαχείριση του Κυπριακού θα αποφύγει, ειδικά αυτή την περίοδο των κρίσιμων διαβουλεύσεων για την κοινή διακήρυξη, να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις για θέματα χειρισμών".
"Εν πάση περιπτώσει τα θέματα χειρισμών τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για την κοινή διακήρυξη σε συνδυασμό με την ουσία θα πρέπει να κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προτέρων", σημειώνει ο Εκπρόσωπος.
Παράλληλα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς αναλαμβάνουν πολιτικά κόμματα στο εξωτερικό, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ και χαιρετίζει την προσπάθεια και πρωτοβουλία των κομμάτων γενικότερα, για ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα στη βάση πάντοτε των κοινών θέσεων, όπως αυτές καταγράφονται στο Εθνικό Συμβούλιο.
Είναι, επίσης, καλοδεχούμενη, αναφέρει, η νέα θέση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τον αναβαθμισμένο αμερικανικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού.
"Πρέπει από όλους μας να γίνει κατανοητό ότι για να προωθήσουμε τη λύση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κτυπήσουμε όποια πόρτα χρειαστεί", καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ.-
H aντιπροσωπεία ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Α. Κυπριανού, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Συναντήσεις στις Βρυξέλλες.- • Επίτροπο Διεύρυνσης Σ. Φούλε • Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ
• Εισηγήτρια του ΕΚ για την Τουρκία, Ρ. Όουμεν- του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος • Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάννες Σβόμποντα • Βρετανό ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Andrew Duff • Συμπρόεδρο της ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς • Πρόεδρο της Ομάδας Αριστεράς- Γκάμπι Τζίμμερ • Πρόεδρο του Κόμματος Εργατών Βελγίου Π. Μέρτενς • Συνάντηση με Μόνιμο Αντιπρόσωπο της ΚΔ Συμμετέχοντες στο πάνελ της Εκδήλωσης που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες με τίτλο «Κυπριακό- Στο σταυροδρόμι των εξελίξεων» Κεντρικός Ομιλητής: Άντρος Κυπριανού ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ Συμμετέχοντες: • Declan McALEER, MLA, Member of the Legislative Assembly, Sinn Fein, Ireland • Willy MEYER, MEP United Left Spain • Rena DOUROU, MP SYRIZA, Greece • Sevim DAGDELEN, Member of Bundestag, Die Linke, Germany Συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής • Συνάντηση με την επικεφαλής του Europe Division του γραφείου του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Elizabeth Spehar. • Συνάντηση με Michael Sessums, Διευθυντή για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο National Security Staff • Συνάντηση με Victoria Nuland – Υφυπουργό Εξωτερικών • Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό κ. Eric Rubin του State Department. • Ed Royce Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου, τον κ. Michael Grimm μέλος του Κογκρέσου • Illeana Ros- Lehtinen, Πρόεδρο της Υποεπιτροπής του Κογκρέσου για τη Μέση Ανατολή • Dina Titus μέλος του Κογκρέσου • Robert Menentez Πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας Εξωτερικών Σχέσεων και τον Jason Bruder- Σύμβουλο του κ. Menentez • Gus Bilirakis Συμπρόεδρο του Congressional Hellenic Israel Alliance Caucus • Carolyn Maloney: συμπρόεδρο του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο • John Sarbanes • Nick Larigakis: Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου • Endy Zemenides: Εκτελεστικό Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου • David Harris, Γενικό Διευθυντή του American Jewish Council Παροικία: Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"