Noble: Μεγάλες προοπτικές για το κυπριακό Φ.Α


Το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 είναι άριστης ποιότητας δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο Κιθ Έλιοτ. Ο κύριος Έλιοτ έκανε λόγο για μεγάλες προοπτικές αφού όπως ανέφερε στο οικόπεδο Αφροδίτη εντοπίστηκαν άλλα έξι σημεία πιθανών κοιτασμάτων και ήδη άρχισαν τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες.


Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Noble επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει υποβάλει στην Κυβέρνηση πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την "ενδιάμεση λύση".

Παράλληλα, είπε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη διαθέτει φυσικό αέριο πολύ καλής ποιότητας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν "σημαντικές πρόσθετες προοπτικές" στο τεμάχιο 12, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξετάζονται.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, τονίζοντας όμως ότι η εταιρεία θα εξετάσει το σεισμικά δεδομένα για όλο το κοίτασμα και ερευνά το ενδεχόμενο διενέργειας νέας ερευνητικής γεώτρησης στο δεύτερο μισό του 2014.

Πρόταση προς την Κυβέρνηση για ενδιάμεση λύση
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Έλιοτ επιβεβαίωσε ότι η Noble έχει υποβάλει πρόταση προς την Κυβέρνηση για την μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, σημειώνοντας ότι η εταιρεία εξετάζει για το σκοπό αυτό το ενδεχόμενο αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς πλατφόρμας τύπου Spar από εργασίες της στον κόλπο του Μεξικού και εγκατάστασή της στο τεμάχιο 12.
Πρόσθεσε δε ότι το όλο έργο μπορεί να περατωθεί μέχρι τα μέσα του 2016 εάν ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
"Θα το χαρακτήριζα ως κάτι που εντοπίσαμε ως ευκαιρία την οποία θέσαμε για περαιτέρω συζήτηση", είπε ο κ. Έλιοτ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έκανε κάτι τέτοιο.
Σημείωσε ότι το όλο έργο προϋποθέτει και την εγκατάσταση αγωγού που να συνδέει το κοίτασμα με τις χερσαίες εγκαταστάσεις, προσθέτοντας πως το κόστος του όλου έργου θα υπερβεί το €1 δις δολάρια.
Πετυχημένη επιβεβαιωτική, υπάρχουν περαιτέρω προοπτικές
Ο κ. Έλιοτ χαρακτήρισε πετυχημένη την επιβεβαιωτική γεώτρηση που κατέδειξε την ύπαρξη 3,6 - 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf) με μέσο όρο τα 5 tcf, προσθέτοντας ότι το κοίτασμα είναι "πολύ υψηλής ποιότητας".
"Βλέπουμε σημαντικές περαιτέρω προοπτικές στο τεμάχιο 12", είπε προσθέτοντας ότι η εταιρεία αξιολογεί τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2013 και αφορούν όλο το τεμάχιο με εμβαδόν 2.849 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1,100 τετ. μίλια)
"Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία κατά τους επόμενους μερικούς μήνες με την προσδοκία να διενεργήσουμε ερευνητική γεώτρηση προς τα τέλη του επόμενου χρόνου", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Noble απέφυγε να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, λέγοντας ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή εξετάζει τα αποτελέσματα της πρώτης ερευνητικής σε συνδυασμό με τις σεισμικές έρευνες. "Θα ήταν πολύ νωρίς να το πούμε αυτό", συμπλήρωσε.

Το τερματικό είναι ο κατάλληλος τρόπος

Απαντώντας σε ερώτηση αν το μέγεθος του κοιτάσματος μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Έλιοτ είπε ότι η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται για την περαιτέρω προώθηση ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
"Εμείς βέβαια πιστεύουμε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος να προχωρήσουμε. Δεν είναι ο μόνος τρόπος για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, αλλά είναι σίγουρα ο κατάλληλος τρόπος", είπε.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου θα ξεκινήσει 38 μήνες μετά την υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID), ενώ η κατασκευή του τερματικού υγροποίησης θα χρειαστεί 48 μήνες μετά την FID.
Αξιωματούχος της εταιρείας είπε ότι η πιθανότητα για εξαγωγές ΦΑ το 2020 παραμένει, για να τονίσει όμως ότι αν η τελική επενδυτική απόφαση καθυστερήσει πέραν του 2016 τότε η εξαγωγή θα καθυστερήσει περαιτέρω.
Tέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Έλιοτ επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία συζητά με δυνητικούς στρατηγικούς εταίρους για συμμετοχή τους στο τεμάχιο 12, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα του όλου θέματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"