Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά το ΕΒΕ


Περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Οθωνας Θεοδούλου, προσθέτοντας πως και ο ΚΟΤ θα πρέπει να έρθει αρωγός στη δημιουργία μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στα ορεινά χωριά όσο και σε διατηρητέα σπίτια στις πόλεις.
Αναφερόμενος στον τουριστικό τομέα, ο κ. Θεοδούλου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι «κουρασμένος, η ξενοδοχειακή υποδομή της δεκαετίας του 80, ενώ είναι ένα προϊόν που δεν έχει ανανεωθεί για πολλά χρόνια. Ο εμπλουτισμός του τομέα με γκολφ, μαρίνες, καζίνο και άλλα εξακολουθεί μεν  να παραμένει ένας σωστός στόχος, αλλά δεν ικανοποιεί τις επείγουσες ανάγκες της οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «μια σωστή πολιτική θα ήταν η παραχώρηση γενναιόδωρων φορολογικών και άλλων κινήτρων που να συνάδουν μεν με τις δυνατότητες του κράτους, αλλά συγχρόνως να αποτελούν και ελκυστικό κίνητρο για τους ενδιαφερομένους να επενδύσουν στις βελτιώσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, στην ανέγερση μικρών ξενοδοχείων (city hotels) για τα οποία υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οι κανονισμοί, και στην επέκταση του αγροτουρισμού».

Ο κ. Θεοδούλου σημείωσε πως «σε όλα τα ορεινά  χωριά υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια που δεν χρησιμοποιούνται λόγω της αστυφιλίας, στις δε πόλεις ένας μεγάλος αριθμός διατηρητέων καταρρέουν  το ένα μετά το άλλο σβήνοντας για πάντα μια αξιόλογη αρχιτεκτονική κληρονομιά. Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν σε σύντομο χρόνο μέσα από ευέλικτες, μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος μετατροπής και λειτουργίας.  Έτσι θα εμπλουτιστεί το εισόδημα πολλών οικογενειών και θα δοθεί ώθηση στην κατασκευαστική βιομηχανία που χειμάζεται με πρωτόγνωρο τρόπο τα δύο τελευταία χρόνια» είπε.

Θα πρέπει, όμως, συνέχισε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού «να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια και να αναλάβει υπεύθυνα και δυναμικά το έργο της εμπορίας και των πωλήσεων τέτοιων μονάδων και να καλύψει την έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας των ενδιαφερομένων».
Παρόμοιες ιδέες με επίκεντρο τη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση με αμεσότητα στην υλοποίηση για γρήγορα αποτελέσματα, υπάρχουν πολλές και μπορεί να καταθέσουν πολλοί, είπε ο κ. Θεοδούλου «αρκεί οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν κατάλληλο βάθρο για να εκφραστούν και να τείνουν ευήκοον ους για να εισακουστούν. Στις δύσκολες στιγμές  που περνά το τραπεζικό μας σύστημα και την ανυπαρξία χρηματοδότησης, είναι πολλοί οι Κύπριοι που παρ’ όλα τα κουρέματα και τις απομειώσεις,  διαθέτουν δικό τους κομπόδεμα και θα ήσαν  πρόθυμοι να επενδύσουν σε μια καλή και ασφαλή επένδυση, με την κατάλληλη καθοδήγηση».
Επίσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία της επιχειρηματικής τάξης για την παράλογη, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας όπως επιβλήθηκε πρόσφατα. "Είναι ένας φόρος άδικος και παράλογος αφού στην ουσία φορολογεί το προϊόν εισοδήματος που έχει ήδη φορολογηθεί, ενώ ταυτόχρονα αναιρεί επενδυτικές  και κοινωνικές συνήθειες που αναπτύχτηκαν στον τόπο μας διαχρονικά και μοιραία θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει», ανέφερε.
Σημείωσε πως σε χώρες όπως τη δική μας «όπου η πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ψυχαγωγίας, ο πολίτης εναποθέτει στην ακίνητη περιουσία τα περισσεύματα του σαν ένα ασφαλές στήριγμα σε περίπτωση ανάγκης. Με το τραπεζικό σύστημα, την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο που υπάρχει στην Κύπρο ακόμα και την ακίνητη περιουσία η οποία έχει καταντήσει αντικείμενο βαριάς φορολογίας, η μόνη επιλογή που έχει πλέον ο πολίτης είναι μια τράπεζα του εξωτερικού» είπε και πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν ήταν αυτή η επιδίωξη των εμπνευστών αυτής της φορολογίας».
Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας ανέφερε πως «είναι απόλυτη πεποίθησή μας ότι η μικρομεσαία κυπριακή επιχείρηση παραμένει η ραχοκοκαλιά  της οικονομίας και θα πρέπει όλα τα κυβερνητικά μέτρα, περιλαμβανομένου και του ωραρίου, να στοχεύουν στην περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωσή της».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"