Επιτείνεται ο σάλος για το συμβόλαιο της Alvarez & Marsal – Κρίσιμη συνεδρία αύριο του ΔΣ της Κεντρικής -

Κρίσιμη αναμένεται η αυριανή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα του συμβολαίου με την Alvarez & Marsal, η οποία απαιτεί «προμήθεια για τα ποσά του κουρέματος ως «αμοιβή επιτυχίας» (success fee).
Επίσης, όπως αναφέρεται, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής θα ζητήσουν από τον Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη να παραιτηθεί.
Εν τω μεταξύ σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «δεν δικαιολογείται η καταβολή στον οίκο Alvarez & Marsal της αμοιβής επιτυχίας ((success fee) με βάση τους όρους του συμβολαίου, επικαλούμενη νομική γνωμάτευση του εξωτερικού νομικού συμβούλου της ΚΤΚ.
Η απάντηση της ΚΤΚ έρχεται ύστερα από πληροφορίες ότι στο συμβόλαιο συνεργασίας ΚΤ και Alvarez & Marsal υπήρχε πρόνοια για αποζημίωση του οίκου ανάλογα με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Σταυρινάκης: "Μόνο κάποιος ανεύθυνος"...
Τη θέση ότι μόνο κάποιος ανεύθυνος θα συμφωνούσε σε χορήγηση αμοιβής επιτυχίας η οποία θα εξαρτάται από το ποσοστό του κουρέματος, διατύπωσε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο τέως Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης, τονίζοντας ότι το success fee αφορά μόνο σε νέα κεφάλαια.
Ο τέως Υποδιοικητής πρόσθεσε ότι για όσα συμβόλαια είχαν υπογραφεί ενόσω ο ίδιος ήταν στην ΚΤ υπήρχε έγκριση του προηγουμένου ΔΣ, το οποίο έδινε τη συγκατάθεση του.
Η Alvarez & Marsal δεν δικαιούται να ζητά την αμοιβή επιτυχίας (success fee) διότι δεν έχει πετύχει να εξασφαλίσει τα 5,8 δις από ξένους επενδυτές για ολική ή μερική ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, όπως προνοούσε η συμφωνία, δήλωσε ο τέως Υποδιοικητής.
Ερωτηθείς ο κ. Σταυρινάκης, πώς είναι δυνατόν να προνοείται στο συμβόλαιο αμοιβή επιτυχίας η οποία εξαρτάται από το κούρεμα, απάντησε ότι «τo success fee αφορά μόνο σε νέα κεφάλαια. Είναι κοινή λογική. Ο,τιδήποτε διαφορετικό θα ήταν ανεύθυνο». «Μονό κάποιος ανεύθυνος θα δεχόταν ένα τέτοιο συμβόλαιο που θα προνοούσε αμοιβή επιτυχίας από το κούρεμα, το οποίο θα αποφεύγαμε αν η Alvarez & Marsal εξασφάλιζε τα κεφάλαια».
Στην εξέλιξη, σε σχέση με το πώς το χειρίστηκε ο Διοικητής και οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΤ, δεν γνωρίζω, είπε.
Το success fee...
Η Alvarez & Marsal πρότεινε ένα συμβόλαιο το οποίο περιείχε πρόνοια για success fee, είπε ο κ. Σταυρινάκης. Σημείωσε ότι μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup για καθολικό κούρεμα
καταθέσεων, ο οίκος πρότεινε να εξασφαλίσει ο ίδιος τα 5,8 δις για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Η Alvarez & Marsal μας είπε ότι μπορεί να βρει αυτά τα ποσά μέσω προσέλκυσης ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων», είπε ο τέως Υποδιοικητής και συμπλήρωσε ότι αν πετύχαιναν το στόχο τους τότε θα δικαιούνταν την αμοιβή τους. Εντούτοις, δεν τα κατάφεραν και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν να καρπωθούν το success fee, είπε ο τέως Υποδιοικητής. Μεταξύ του πρώτου και δευτέρου Eurogroup, η Alvarez & Marsal υποστήριξαν ότι μπορούν να προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το κράτος, είπε ο κ. Σταυρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι «αν έβρισκαν τα 5,8 δις και δεν γινόταν το κούρεμα τότε θα δικαιούνταν την αμοιβή τους». «Αφού δεν τα κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια και καμιά προσπάθεια τους δεν επέφερε αποτέλεσμα, τότε γιατί ζητούν την αμοιβή;», διερωτήθηκε ο Σπύρος Σταυρινάκης.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ απαιτεί πλήρη διερεύνηση και αποκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με το συμβόλαιο της Alvarez and Marshal , δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαϊδης.
Σε δήλωση στη Βουλή, σχολιάζοντας το θέμα του συμβολαίου της Alvarez and Marshal αναφορικά με τις υπέρογκες, όπως είπε, απαιτήσεις που εγείρει η εταιρεία σε σύνδεση με το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πρόσθεσε ότι πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας.
«Δεν είναι νοητή καμιά απόκρυψη των όρων του συμβολαίου, όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και οποιουδήποτε συμβολαίου που αφορά δημόσια θέματα», συνέχισε προσθέτοντας ότι απαιτείται να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και παροχή εξηγήσεων.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ακόμα ότι «αν πράγματι υπήρξε σύνδεση της αμοιβής του οίκου αυτού με το ύψος του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τότε είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι αυτές οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε όσους τις υπέχουν.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για το θέμα του συμβολαίου της Άλβαρεζ και Μάρσιαλ. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος έχει την ευθύνη για το θέμα αυτό, πρέπει να φέρει όλα
τα στοιχεία ενώπιον της Βουλής. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δημητριάδης είχε δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής και στον ίδιο τον Πρόεδρο του σώματος κ. Ομήρου, ότι η έρευνα της Α&Μ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και στη Λαϊκή Τράπεζα και θα ενημερώσει τη Βουλή για το αποτέλεσμα. Οι μήνες έχουν περάσει και ουδέν νεώτερο για την έκθεση της Α&Μ έχει φτάσει στη Βουλή. Η Βουλή έχει ευθύνη και υποχρέωση να εξετάσει το ζήτημα αυτό και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για απόδοση ευθυνών αλλά και τιμωρίας.
Το θέμα μισθών: Έχει δίκιο το ΑΚΕΛ και ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους από τα έργα και τις ημέρες μας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
"Η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την κρίση των πολιτών. Άλλοι φαίνεται ότι ανησυχούν", προσθέτει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις για την αντιμισθία Συμβούλων στην Κεντρική Τράπεζα.
"Όσον αφορά τις αυξήσεις αντιμισθιών των Εκτελεστικών Συμβούλων και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας", συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, "η θέση της Κυβέρνησης ήδη εξηγήθηκε επαρκώς και εμπεριστατωμένα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε εξάλλου ότι το θέμα του συμβολαίου της Alvarez & Marsal θα απασχολήσει την Επιτροπή, προσθέτοντας ότι επεκοινώνησε με τον Διοικητή από τον οποίο ζήτησε το συμβόλαιο και αυτός υποσχέθηκε να το στείλει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"