Αερομαχίες βρετανικών και συριακών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο – Εμπλοκή και τουρκικών F-16

Πολεμικά αεροσκάφη Typhoon της RAF κέρδισαν αερομαχία με δύο συριακά πολεμικά αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Mirror.

Όπως αναφέρεται στη ηλεκτρονική της έκδοση, η δραματική αερομαχία ήταν αποτέλεσμα της αποστολής από τον Πρόεδρο Μπασαρ αλ – Ασαν δύο ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών Sukhoi Su-24 για ανίχνευση της βρετανικής αεράμυνας.
Οι Σύροι βομβιστές αρνήθηκαν να απαντήσουν σε επανειλημμένες απόπειρες από τον πύργο ελέγχου στο Ακρωτήρι να επικοινωνήσουν μαζί τους. Οι πιλότοι της RAF ενεπλάκησαν στην αερομαχία πριν τα Sukhois εισέλθουν στα 14 μίλια της βρετανικής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Τα βρετανικά Typhoons πέταξαν στον ουρανό για να πραγματοποιήσουν οπτική επαφή με τους Σύρους πιλότους, αλλά τη στιγμή που οι Σύροι εντόπισαν τα βρετανικά αεροπλάνα στο ραντάρ τους, έκαναν στροφή για να επιστρέψουν στη βάση τους.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, που επικαλείται η εφημερίδα, αν τα βομβαρδιστικά εισέρχονταν στη βρετανική ζώνη αποκλεισμού θα καταρρίπτονταν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά την άρνηση του Κοινοβουλίου για την επιβολή στρατιωτικών κυρώσεων κατά της Συρίας, η ταχεία ανταπόκριση της RAF είναι μια προειδοποίηση προς τις δυνάμεις του Άσαντ να μην ενοχλήσουν τη Βρετανία. Η αναμέτρηση έγινε την περασμένη Δευτέρα πριν ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχωρήσουν για τη σύνοδο κορυφής των G20 στη Ρωσία ώστε να πιέσουν για μέτρα κατά της Συρία.
Αναφέρεται επίσης ότι δύο τουρκικά F-16, έσπευσαν στη σκηνή από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ωστόσο έφτασαν πολύ αργότερα από τα βρετανικά Typhoons. Τα συριακά αεροσκάφη, πετώντας με 600 μίλια/ώρα θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στην Κύπρο εντός 15 λεπτών από την απογείωσή τους από την αεροπορική βάση Tiyas στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο, κατασκοπευτικά αεροσκάφη τα εντόπισαν στο ραντάρ και σήμαναν κόκκινο συναγερμό.
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Το ΥΠΑΜ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αμυντικό αεροσκάφος Typhoon επιχείρησε από τη βάση της RAF στο ακρωτήρι τη Δευτέρα για να διερευνήσει αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος στα ανατολικά της Κύπρου».
«Το Συριακό αεροσκάφος πετούσε νόμιμα στο διεθνές εναέριο χώρο και δεν χρειάστηκε αναχαίτιση».
Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι στη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι υπάρχουν πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έτοιμα να χτυπήσουν τη Συρία όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα δώσει το πράσινο φως.
Στρατιωτική πηγή αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι «πρόσφατες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών έχουν προειδοποιήσει για μια επίθεση στο Ακρωτήρι».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα Typhoons, είναι ανάμεσα στα έξι αεροσκάφη που στάλθηκαν στις βάσεις στην Κύπρο, την ώρα που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για επίθεση στη Συρία, όπως επίσης και ένας ναυτικός αντιαεροπορικός καταστροφέας Type 45, βρίσκεται στην Κύπρο για να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για Συριακά μαχητικά ή πυραύλους που πιθανόν να εκτοξευθούν κατά του νησιού.
Στο Ακρωτήρι έχουν επίσης μετακινηθεί δύο κατασκοπευτικά αεροπλάνα του γαλλικού ναυτικού, ενώ αμερικανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ειδικών αποστολών βρίσκονται σε επιφυλακή.
Επισήμως, αναφέρεται, τα Συριακά μαχητικά της Δευτέρας είναι ακόμα κατηγοριοποιημένα ως «αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη», ωστόσο τα Su-24 θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα αεροσκάφη του πρώην Σοβιετικού οπλοστασίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"