Ο Δημητριάδης αποποιείται ευθυνών για την καθυστέρηση στην Τρ. Κύπρου - Άλλοι ευθύνονται, λέει.- Έντονες επικρίσεις από Κόμματα.-

Επιπλέον στοιχεία για έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών.
Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, και η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, ζήτησε τον τερματισμό της δημόσιας συζήτησης για αυτό το θέμα. "Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσει η δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα διότι είναι καλό για το τραπεζικό σύστημα", είπε.


"Η διαδικασία αυτή (της αξιολόγησης των μελών του ΔΣ της Τράπεζας) ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και μετά από νομική συμβουλή εστάλη επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου με έγκριση των δέκα διότι δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για τα υπόλοιπα άτομα", ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τις επικρίσεις περί καθυστέρησης στη διαδικασία αξιολόγησης εκ μέρους της ΚΤΚ, λέγοντας ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, δηλαδή σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, καθότι οι λειτουργοί του Τμήματος Εποπτείας εργάστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε, η Κεντρική Τράπεζα έχει υποχρέωση να εξετάσει με πολλή προσοχή όλα τα στοιχεία και "όταν τα στοιχεία δεν έρχονται σε εύθετο χρόνο τότε δημιουργείται καθυστέρηση".

Σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβούλων μιας τράπεζας είναι μια συνεχής εποπτική διαδικασία και δεν θα έπρεπε να προκύπτει αυτό το θέμα, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως το θέμα της αξιολόγησης των μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου "ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση γιατί βγήκαν όλοι ταυτόχρονα και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο".

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως "οπότε αυτή η διαδικασία πάντοτε γίνεται και γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διότι η συζήτηση του θέματος δεν βοηθά".

Σε ερώτηση τι γίνεται σε περίπτωση που κάποια μέλη του ΔΣ μιας τράπεζας δεν εγκριθούν, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η Επιτροπή διορισμών (nomination committee) του ΔΣ της τράπεζας έχει το δικαίωμα με τις δικές της διαδικασίες να βρει άλλα άτομα.

Ουδέν σχόλιον για τα περί ασυμβιβάστου

Εξάλλου, ερωτηθείς για αναφορές ότι εγείρεται θέμα ασυμβίβαστου καθότι φαίνεται να διατηρεί την έδρα του στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα.
Ο Δημητριάδης διαιωνίζει αβεβαιότητα
Την ανησυχία του ευρωπαϊκού κόμματος για την οριστικοποίηση της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας.
«Η συνεχής παράταση που δίνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην οριστικοποίηση της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, διαιωνίζει την αβεβαιότητα και συντηρεί την ρευστή κατάσταση στην τράπεζα, παρεμποδίζοντας την αποκατάσταση και των δραστηριοτήτων και της αξιοπιστίας της τράπεζας και κατ’ επέκταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο κ. Γιωργάλλας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Δημητριάδης όφειλε να είχε αξιολογήσει τα βιογραφικά των υποψηφίων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου πριν από τη γενική συνέλευση. «Το να σπεύδει εκ των υστέρων και μετά τη ψηφοφορία να ανατρέψει αποφάσεις των μετόχων απλά επεκτείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον της τράπεζας», ανέφερε. Είπε επίσης ότι ο κ. Δημητριάδης πρέπει να κατανοήσει ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές προέχει μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος της κυπριακής οικονομίας. «Απαιτούμε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην εκμεταλλεύεται την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Είμαστε όλοι υπόλογοι στους πολίτες, ακόμα και ο κ. Δημητριάδης», ανέφερε.
Να κλείσει η εκκρεμότητα
Κάλεσμα προς το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπως καταλήξουν το ταχύτερο στις τελικές τους αποφάσεις στο βαθμό που βάσει του νόμου έχουν ευθύνη για το θέμα του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, απευθύνει το ΔΗΚΟ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα στο θέμα της οριστικοποίησης του ΔΣ της Τράπεζας
Κύπρου, αποβαίνει σε βάρος τόσο της ίδιας της τράπεζας όσο και, γενικότερα, του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε παράλληλα ότι τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας μας και ειδικότερα τα σοβαρά προβλήματα της Τράπεζας Κύπρου δεν επιτρέπουν ολιγωρίες, ταλαντεύσεις ή καιροσκοπικές προσεγγίσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"