Η έρευνα για τη ΣΥΤΑ: Νομικές πελαγοδρομήσεις για την επένδυση στη Δρομολαξιά.-

Λεπτομερείς διευκρινίσεις έδωσε η νομική λειτουργός της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), Κωνσταντία Κίζα, σε σωρεία ζητημάτων, τα οποία προέκυψαν από τις έως τώρα καταθέσεις όσων εκλήθησαν στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή για διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Κίζα, η απόφαση των Διαχειριστών του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ για τη συγκεκριμένη επένδυση στη Δρομολαξιά ήρθε στην υπηρεσία στις 18 Ιανουαρίου 2011 με το πρώτο σχέδιο που προσκόμισε ο δικηγόρος Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος χειρίζεται και τα νομικά ζητήματα της cytavision, έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας Glarisano Enterprises Ltd της οποίας οι μέτοχοι είναι και μέτοχοι της Wadnic Trading Ltd και ετοιμάσθηκε και υπεγράφη τελικώς συμφωνία στις 25 Φεβρουαρίου 2011 μεταξύ του Ταμείου και της Wadnic.
Το έγγραφο, είπε η κ. Κίζα απαντώντας σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), ήρθε ενώπιόν της "εσωτερικά" για παρατηρήσεις και γνωμάτευση και, από τις αρχικές της εισηγήσεις ήταν η εξασφάλιση της δυνατότητας στο Ταμείο να ελέγχει ποσοτικώς και ποιοτικώς την ολοκλήρωση κάθε σταδίου εργασιών, με ανάθεση των σχετικών καθηκόντων σε Μηχανικό ή Αρχιτέκτονα και αναλόγως να εκτελούνται τα διατακτικά πληρωμών, με την κατακράτηση ενός ποσού για το τέλος των εργασιών ως επιπλέον διασφάλιση.
Η πρόνοια αυτή, ωστόσο, όπως δήλωσε η κ. Κίζα δεν υλοποιήθηκε, αλλά ορίσθηκε ιδιώτης επιμετρητής, με αποτέλεσμα να μη γίνεται και ποιοτικός έλεγχος.
Ιδιαίτερη επιμονή υπήρξε από την Ερευνητική Επιτροπή στα όσα μεσολάβησαν προκειμένου να αλλάξει η αρχική συμφωνία και για το πώς προέκυψε η δεύτερη, με την οποία το Ταμείο κατέβαλε επιπρόσθετο ποσόν 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά - πέραν των 7/10 μεριδίων- μέρους του κτήματος, το οποίο είχε αρχικώς παραμείνει υπό την ιδιοκτησία της Wadnic.
Από τη δική της εμπλοκή στην υπόθεση αυτή, η κ. Κίζα δήλωσε ότι γενικώς ασχολείται με τη σύναψη συμφωνιών, γνωματεύσεων και εξέταση παραπόνων πελατών στην ΑΤΗΚ και ό,τι άλλο εμπεριέχει η θέση εσωτερικού νομικού λειτουργού, ενώ από το 2010, με εισήγηση του προϊσταμένου της, Πέτρου Χατζηαντωνίου, ανέλαβε καθήκοντα που έχουν να κάνουν με το Ταμείο Συντάξεων.
Στις 11 Οκτωβρίου 2011, ο οικονομικός διαχειριστής της εταιρείας Wadnic Μάριος Πολυβίου, με επιστολή της ενημέρωνε ότι εξασφάλισε τις πολεοδομικές άδειες για την κατασκευή του έργου και τον διαχωρισμό των οικοπέδων και ζητούσε την
πληρωμή της προκαταβολής -με βάση τη συμφωνία- 8 εκατομμυρίων ευρώ συν 1,2 εκ. ευρώ για ΦΠΑ.
Ακολούθησε συνάντηση εκπροσώπων του Ταμείου και εκπροσώπων της Wadnic την 1η Νοεμβρίου 2011, όπου εξετάσθηκε τόσο η άδεια οικοδομής όσο και η πολεοδομική άδεια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε που να καθιστά ανέφικτη την τήρηση των όρων της συμφωνίας όσον αφορά το ωφέλιμο εμβαδό των μονάδων που θα αγοράσει το Ταμείο.
Στη συνάντηση, είπε η κ. Κίζα, από πλευράς της ΑΤΗΚ ήσαν οι Κουφάρης, Δάμαλου, Χατζηαντωνίου, Γιαννακού, η ίδια η κ. Κίζα, η συνάδελφός της Εβελίνα Νικολάου και ο Χάρης Μακρίδης, εκ μέρους των Διαχειριστών ο κ. Τσουρής και από την εταιρεία οι Χριστοφίδης, Πολυβίου και κάποιος Αρχιτέκτονας.
Από την εταιρεία προσκομίσθηκαν οι άδειες οικοδομής και ενημέρωσαν για μιαν αλλαγή σχετικώς με το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και αντί πυλωτής στο κτίριο θα υπήρχαν υπόγειοι μεικτοί χώροι στάθμευσης, όμως αυτό -όπως διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας- δεν θα άλλαζε το κόστος κατασκευής όπως είχε συμφωνηθεί και αυτά τα κατέγραψε η κ. Κίζα σε χειρόγραφο πρακτικό της συνάντησης.
Αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου 2011, είπε, ο κ. Κουφάρης τής διαμήνυσε να απαλείψει τη συγκεκριμένη παράγραφο και αντί αυτής να γράψει στα προς κύρωση πρακτικά ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν πως θα εκπληρώσουν όσες υποχρεώσεις πηγάζουν από τη συμφωνία.
Ερωτηθείσα για τη συνέχεια και πώς κατέληξε η διαδικασία σε δεύτερη συμφωνία, η κ. Κίζα είπε ότι απουσίαζε με άδεια μητρότητας και επανήλθε τον Μάιο του 2012, ενώ η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 και δεν είχε υπ` όψη της το τί μεσολάβησε για τροποποίηση της συμφωνίας.
Ερωτηθείσα εάν ετέθη υπ` όψη της νομικής υπηρεσίας το ζήτημα υπογραφής της δεύτερης συμφωνίας η κ. Κίζα είπε πως "όχι" και ότι "πρακτικά δεν συμβαδίζει η υπογραφή της συμφωνίας αυτής με τα όσα έγιναν την 1η Νοεμβρίου 2011".
Στη συνάντηση εκείνη, όπως ανέφερε η κ. Κίζα, εδόθη διαβεβαίωση από τους εκπροσώπους της εταιρείας ότι οι αλλαγές που επέφερε η αρμόδια Αρχή δεν θα αύξαναν τη δαπάνη του έργου, όμως εκ των υστέρων φάνηκε ότι είχαν αυξημένες απαιτήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς γνώριζε την απαίτηση της εταιρείας για αυξημένο κόστος, η κ. Κίζα είπε πως έψαξαν τα αρχεία της ΑΤΗΚ αλλά δεν βρήκαν σχετική επιστολή της εταιρείας Wadnic, ωστόσο έμαθε για τους λόγους υπογραφής της δεύτερης συμφωνίας από την έκθεση που υπέβαλε ο κ. Τσουρής εκ μέρους των Διαχειριστών και ήταν παράρτημα στο κείμενο της συμφωνίας που εστάλη στη νομική υπηρεσία.
Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Νικολαΐδου για τις διασφαλίσεις των όσων προβλέπονταν στη δεύτερη συμφωνία, η κ. Κίζα δήλωσε ότι έχει μάθει μελετώντας το σχετικό φάκελο πως αυτές έχουν να κάνουν με ενεχυρίαση των μετοχών και με την αύξηση από ένα εκατομμύριο ευρώ σε ένα εκατομμύριο και επτακόσιες χιλιάδες ευρώ του λογαριασμού μεσεγγύησης.
Επιπλέον, είπε η κ. Κίζα, επειδή δεν υπάρχει ακόμα ο λογαριασμός μεσεγγύησης, υπήρχε διαρκής εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του προϊσταμένου της υπηρεσίας της και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε, όποτε ερχόταν εντολή για πληρωμή προς την εταιρεία ή τον εργολάβο αργότερα, να μένει πίσω ένα υπόλοιπο 2 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι 150 χιλιάδες ευρώ για την τελική παραλαβή του έργου και άλλες 150 χιλιάδες ευρώ για την έκδοση χωριστών τίτλων ιδιοκτησίας.
Ως προς την ενεχυρίαση των μετοχών, η κ. Κίζα ανέφερε ότι υπήρξε απόφαση των Διαχειριστών του Ταμείου για μεταβίβαση των μετοχών στο Ταμείο, όμως δεν γνωρίζει η ίδια τι προηγήθηκε για τη λήψη αυτής της απόφασης, όμως η συνάδελφός της νομικός λειτουργός, η οποία χειρίσθηκε το θέμα αυτό, μαζί με τον εξωτερικό νομικό τους σύμβουλο, τον κ. Χατζηιωάννου, είχαν ζητήσει άλλες διασφαλίσεις, όπως η τραπεζική εγγύηση, με τη λογική του ότι, από τη στιγμή που αγοράζει το Ταμείο το ακίνητο, η υποθήκη δεν αποτελεί εξασφάλιση, οπόταν, εκτός της αύξησης του ποσού της μεσεγγύησης, θα έπρεπε να υπάρχει τραπεζική εγγύηση για την εκτέλεση των εργασιών και την καταβολή του ανταλλάγματος με τη μεταβίβαση της γης στο Ταμείο και όχι με την κατάθεση του συμβολαίου στο Κτηματολόγιο.
Τελικώς, είπε η κ. Κίζα, το αντάλλαγμα κατεβλήθη μαζί με την κατάθεση στο Κτηματολόγιο, δεν υλοποιήθηκαν δηλαδή οι εισηγήσεις αυτές.
Σε άλλη ερώτηση της κ. Νικολαΐδου για το τι απέγινε η αρχική υποθήκη του κτήματος, εκτιμημένης αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, η κ. Κίζα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, θεωρεί όμως πως δεν υφίσταται, διότι "είναι άνευ αντικειμένου", ωστόσο δεν γνωρίζει εάν έχουν ήδη εκδοθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας επ’ ονόματι του Ταμείου Συντάξεων, μετά την αγορά του υπολοίπου της γης.
Ερωτηθείσα πώς οι νομικές υπηρεσίες της ΑΤΗΚ έχουν αξιολογήσει το ότι ουσιαστικώς δεν υπάρχει η υποθήκη, μιας και η γη αυτή ανήκει τώρα στο Ταμείο Συντάξεων, η κ. Κίζα δήλωσε ότι την αξιολόγηση έκανε η συνάδελφός της σε συνεργασία με νομικούς συμβούλους, για το θέμα δε αυτό έχει στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου αναφέρει ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα της εγγύησης εκτέλεσης των εργασιών από μέρους της Wadnig για την ανέγερση των κτιριακών μονάδων επί του πρώτου τεμαχίου.
"Είχε κατατεθεί υποθήκη του δεύτερου τεμαχίου για 12 εκατομμύρια ευρώ στο όνομα του Ταμείου και τώρα", συνέχιζε το μήνυμα, "το αγοράζουμε. Ποιά υποθήκη που θα μπει θα τύχει αντικατάστασης; Ας τεθεί υπ` όψη της ιεραρχίας".
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξε απάντηση από την ιεραρχία, η κ. Κίζα δήλωσε πως σε απαντητικό μήνυμα του προϊσταμένου της, του κ. Χατζηαντωνίου, προς τη συνάδελφό της και με κοινοποίηση στον κ. Κουφάρη, αναφέρεται ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται έχουν συζητηθεί με τον κ. Τσουρή, παρόντος και του κ. Κουφάρη, το δε συμπέρασμα ήταν πως, "με βάση τις ειλημμένες αποφάσεις των Διαχειριστών, η πληρωμή πρέπει να γίνει αμέσως και η ανησυχία για την υποθήκη μετριάζεται από την πραγματική πρόοδο του έργου" και "η πληρωμή να γίνει με την κατάθεση της συμφωνίας".
Όπως διευκρίνισε περαιτέρω η κ. Κίζα, οι ειλημμένες αποφάσεις των Διαχειριστών αφορούσαν την αγορά του δεύτερου τεμαχίου.
Τελειώνοντας την κατάθεσή της, η κ. Κίζα ανέφερε ότι είχε καταθέσει υπόμνημα στον προϊστάμενό της, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012, για τη διαχείριση συμβολαίων, ζητώντας να υπάρξει μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους για να καθορισθούν με σαφήνεια οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα της κάθε υπηρεσίας και του κάθε υπαλλήλου και για να γίνεται καλύτερος έλεγχος και να γνωρίζει ο καθένας το τι αναλαμβάνει και να γίνεται ορθότερη διαχείριση κάθε έργου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ακόμα.
Σήμερα, η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεχίσει τις ακροάσεις με καταθέσεις από τον Αντώνη Λοΐζου που συμβουλεύει τους Διαχειριστές για τον καθορισμό και περιοδική αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής στον τομέα των ακινήτων, καθώς και από τους Παλάοντα και Απόστολο Ανδρέου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"