Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του νερού.- Έντονες διαμαρτυρίες από τους φορείς καταναλωτών.-

Αυξήσεις στην τιμή του νερού θα επιβληθούν σύντομα με βάση εναρμονιστικούς κανονισμούς οι οποίο επιβάλλουν πιο ορθολογιστική και ενιαία τιμολογιακή πολιτική για το νερό. Τις αυξήσεις θα καθορίζει το υπουργικό συμβούλιο. Ουσιαστικά όπως προβλέπουν οι κανονισμοί για την αύξηση των τελών θα υπολογίζονται το χρηματοοικονομικό κόστος, το κόστος περιβάλλοντος και το κόστος φυσικού πόρου.

Η οδηγία προβλέπει όπως το τμήμα αναπτύξεως υδάτων ανακτήσει πλήρως το κόστος νερού από τα συμβούλια αναπτύξεως υδάτων τα οποία με τη σειρά τους θα ανακτήσουν το 100% του κόστους από τους καταναλωτές. Επίσης θα επιβάλλεται επιπλέον τέλος περιβάλλοντος και τέλος πόρου. Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγίαλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας η οποία εξέτασε τους σχετικούς κανονισμούς, σημειώνει την ανάγκη άμεσης ψήφισης των κανονισμών αφού πρόκειται, όπως σημειώνει για ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υποδεικνύει πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία η κυπριακή δημοκρατία θα υποστεί κυρώσεις και θα της επιβληθεί πρόστιμο. Τονίζει πως η ψήφιση των κανονισμών συνδέεται άμεσα με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές οι οποίες θέτουν ως προϋπόθεση για να επιτρέπονται συγκεκριμένες δράσεις προς όφελος της Κύπρου. Η Κύπρος δεν θα έχει πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 σε έργα που έχουν σχέση με την υδατική ανάπτυξη. Από το τμήμα αναπτύξεως υδάτων ο Κυρίακος Κύρου, σημείωσε πως με τους κανονισμούς θα νοικοκυρευτούν οι τοπικές αρχές υδατοπρομήθειας, προσθέτοντας πως τα έσοδα από τα τέλη θα καταλήγουν σε ειδικό ταμείο και με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται και οι χρεώσεις. Σημείωσε, πως θα πρέπει να υπάρχει λογική στις χρεώσεις, τονίζοντας πως θα υπάρχει πάγιο και κλιμακωτή χρέωση. Σύμφωνα με τον κ. Κύρου με την εφαρμογή των συγκεκριμένων κανονισμών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και άμεση αύξηση στην τιμή του νερού που διατίθεται από το κράτος μέλη. Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας Αίγλη Παντελάκη σημείωσε ότι το
υπουργικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες για να μην αυξηθούν τα τέλη.
Οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων υδατοπρομήθειας χαιρέτισαν τους νέους κανονισμούς ζητώντας τη λήψη βιώσιμων μέτρων για τα μικρότερα συμβούλια υδατοπρομήθειας. Ο ΣΤΕΚ, ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΚΟΤ ζητούν να μην επιβληθούν τιμωρητικά τέλη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για την υπερκατανάλωση νερού. Τη διαφωνία τους με τους κανονισμούς εξέφρασαν οι σύνδεσμοι καταναλωτών ενώ οι πολύτεκνοι και οι πενταμελείς οικογένειες κάνουν λόγο για άδικους κανονισμούς που θα τους επιβαρύνουν οικονομικά. Για καίριο πλήγμα στην αγροτική τάξη μίλησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Μπάιντεν: Παίχτης-κλειδί η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο

Περιφερειακός ηγέτης η Κύπρος με τη λύση