Παραδίδεται στην Ελληνική Δικαιοσύνη και ο υιός Μιχαηλίδης.-


Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, απέρριψε την έφεση που καταχώρησαν οι δικηγόροι του Μιχάλη Μιχαηλίδη, γιου του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοσή του στην Ελλάδα, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, για να δικαστεί ως κατηγορούμενος στην υπόθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Άκη Τζοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης θα πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα το αργότερο εντός 10 ημερών από σήμερα, ενώ μέχρι την έκδοση του θα παραμείνει υπό κράτηση.
Το Δικαστήριο απέρριψε και τους έξι λόγους έφεσης, τους οποίους είχαν επικαλεστεί οι δικηγόροι του Μ. Μιχαηλίδη, προκειμένου να πείσουν ότι η πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ήταν λανθασμένη.
Διαβάζοντας την 20σέλιδη απόφαση, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μ. Νικολάτος επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση και διέταξε όπως ακολουθηθούν οι πρόνοιες του άρθρου 29 (1) του Νόμου, με τις οποίες το αργότερο εντός 10 ημερών από σήμερα ο εφεσείων θα πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα.
Ο κ. Νικολάτος αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους, για τους οποίους καταχωρήθηκε η έφεση και ακολούθως παρουσίασε το σκεπτικό απόρριψης τους.
Όπως είπε, με τον πρώτο λόγο έφεσης προσβάλλεται το πρωτόδικο συμπέρασμα. Στην προκειμένη περίπτωση, η έφεση αναφέρει ότι υπήρξε μια άνευ προηγούμενου επέμβαση στο έργο της δικαστικής εξουσίας και τούτο ένεκα των προαναφερόμενων δημοσιευμάτων αλλά και των ανεπίτρεπτων πολλαπλών δηλώσεων που έγιναν από υψηλούς αξιωματούχους του κράτους, που προέτρεπαν το δικαστήριο, που θα επιλαμβανόταν της υπόθεσης, να εγκρίνει την εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.
Το Δικαστήριο είπε πως συμφωνεί με την πρωτόδικη απόφαση ότι με αυτά δεν επηρεάζεται το δικαίωμα δίκαιης δίκης του εφεσείοντα, ούτε και μπορεί να λεχθεί ότι αυτός κρίθηκε από τα ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά στη δημοσιογραφική κάλυψη της οποίας έτυχε η υπόθεση, ο κ. Νικολάτος είπε ότι τελικός κριτής του θέματος της εκτέλεσης του εντάλματος είναι το δικαστήριο και όχι οποιοσδήποτε άλλος.
Για το δεύτερο λόγο έφεσης, ανέφερε πως κρίνεται ορθή η παρατήρηση του πρωτόδικου δικαστηρίου ότι η απόσυρση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης δεν συνιστά δεδικασμένο ή νομικό κώλυμα για την καταχώρηση και προώθηση του δεύτερου εντάλματος.
Αναφερόμενος στο τρίτο λόγο που αφορά ισχυρισμούς του εφεσείοντα ότι στην Ελλάδα δεν θα τύχει ουσιαστικά δίκαιης δίκης, είπε πως «οι εκ προοιμίου αιτιάσεις του εφεσείοντα ότι στην περίπτωση που εκδοθεί στην Ελλάδα θα παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτές καθότι αυτό θα συνιστούσε απαράδεκτη απαξίωση του ποινικού συστήματος μιας χώρας μέλους της ΕΕ, με όλες τις αυτονόητες αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την αμοιβαία εκτίμηση και το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των δικαστικών αρχών». «Θεωρούμε», πρόσθεσε, «ως δεδομένο ότι οι δικαστικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό όλων των δικαιωμάτων του εφεσείοντα».
Σε σχέση με τους υπόλοιπους λόγους έφεσης, ο κ. Νικολάτος είπε πως όσον αφορά την κατ’ ισχυρισμόν καθυστέρηση στην παρουσίαση της υπόθεσης εναντίον του εφεσείοντα από τα ενώπιον του στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση εφόσον τα κατ’ ισχυρισμόν αδικήματα ναι μεν διαπράχθηκαν πριν από πολλά χρόνια, αλλά το ζήτημα έγινε γνωστό στις αρμόδιες αρχές το 2012, οπόταν άρχισε και η διερεύνηση τους, με επακόλουθο οι διαδικασίες εναντίον του εκζητούμενου να αρχίσουν το 2013. Κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση, η Ανώτερη Δικηγόρος της Γενικής Εισαγγελίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου είπε ότι «απορρίφθηκαν και οι έξι λόγοι έφεσης οι οποίοι ήταν παρόμοιοι με τους λόγους έφεσης, που αφορούσαν τον Ντίνο Μιχαηλίδη».
Όπως πρόσθεσε, «εναπόκειται πλέον στην κεντρική αρχή, που είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το ταχύτερο δυνατόν να παραδώσει τον κ. Μιχαηλίδη στις ελληνικές αρχές, εντός 10 ημερών το αργότερο».
Σημείωσε πως το δικαστήριο διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ενοχής του Μ. Μιχαηλίδη και ότι αυτό είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης, όταν η υπόθεση βρεθεί ενώπιον της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"