Συρία: Εντατικές διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας - Η Δαμασκός χαιρετίζει – Ο Ομπάμα χαιρέτισε τον ρόλο του Πούτιν.-

Η φιλόδοξη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ανοίγει το δρόμο για τις αμέσως επόμενες εντατικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις, που πρέπει να οδηγήσουν σε ένα ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο δεν θα αποκλείει πιθανή χρήση βίας κατά του συριακού καθεστώτος.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με αυτό ορίζεται ότι η Δαμασκός έχει στη διάθεσή της μια εβδομάδα για να υποβάλει τον κατάλογο των χημικών όπλων της τα οποία πρέπει να καταστραφούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να εργαστούν για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το συντομότερο δυνατό. Η Συρία πρέπει να υποβάλει μέσα σε μια εβδομάδα έναν πλήρη κατάλογο των χημικών όπλων της", δήλωσε ο Τζον Κέρι κατά την τελική συνέντευξη τύπου μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του.
Πέρα από το θέμα των χημικών όπλων , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ελπίζουν ότι η έναρξη της διαδικασίας θα οδηγήσει σε μια πολιτική συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που άφησε περίπου 110.000 νεκρούς σε διάστημα δυόμισι ετών. Οι Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν στην Ελβετία να έχουν μια νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ώστε εκεί να οριστεί πιθανότατα η ημερομηνία για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.
Η Δαμασκός χαιρετίζει τη συμφωνία

Η Δαμασκός χαιρέτισε σήμερα τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, την οποία Σύρος υπουργός χαρακτήρισε "νίκη για τη Συρία".
Η ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η συμφωνία επέτρεψε να αποφευχθεί ο πόλεμος.


Ο Ομπάμα χαιρέτισε τον ρόλο του Πούτιν .-

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τον ισχυρισμό του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι Σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με
χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, αλλά χαιρέτισε τον διπλωματικό ρόλο που ανέλαβε ο Πούτιν στη συριακή κρίση.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC και στην εκπομπή "This Week With George Stephanopoulos", ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στη συριακή κρίση κι απέρριψε την κριτική που δέχτηκε για απότομους ελιγμούς.
Ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος και ο νέος Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αντάλλαξαν επιστολές για την κρίση στη Συρία και ότι οι Ιρανοί αντιλαμβάνονται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι ένα ενδεχομένως πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν "είναι πολύ ευρύτερο ζήτημα" για την Ουάσινγκτον.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι χαιρετίζει την ανάμειξη του Πούτιν την οποία θεωρεί χρήσιμη και είπε ότι η όποια συμφωνία για τη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μέσο επαλήθευσης ότι η Δαμασκός παρέδωσε ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.
"Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τρόπος ο κ.Πούτιν--παρότι οι δυό μας έχουμε πολλές διαφωνίες--να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό (την κρίση). Κι έτσι χαιρετίζω την ανάμειξή του. Χαιρετίζω αυτό που λέει `Θα αναλάβω την ευθύνη να πιέσω τον πελάτη μου--το καθεστώς κσαντ--να παραδώσει αυτά τα χημικά όπλα". Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τη δήλωση του Πούτιν ότι οι Σύροι αντάρτες πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό και όχι οι δυνάμεις του προέδρου κσαντ, όπως θεωρεί η Ουάσινγκτον.
"Κανένας στον κόσμο δεν παίρνει στα σοβαρά την άποψη ότι οι αντάρτες το έκαναν", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άμαχοι.
Στην ίδια συνέντεξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπερασπίστηκε τη θέση του στη συριακή κρίση λέγοντας ότι οι κινήσεις που έκανε οδήγησαν στο να παραδεχτεί η Συρία ότι διαθέτει χημικά όπλα και τον μεγαλύτερο σύμμαχό της, τη Ρωσία, να πιέζει τη Δαμασκό να παραδώσει το οπλοστάσιό της.
"Θεωρώ ότι εδώ στην Ουάσινγκτον κρίνουν τον τρόπο. Κι έτσι, αν είχαμε επιλέξει κάτι πολύ ήπιο, πειθαρχημένο και γραμμικό, θα το είχαν χαρακτηρίσει θετικά, ακόμη κι αν επρόκειτο για μία καταστροφική επιλογή", είπε ο Ομπάμα
αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε για τη θέση που τήρησε στη συριακή κρίση.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Ροχανί, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι υψίστης σημασίας.
Πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι ο Ροχανί "θα κάνει ξαφνικά εύκολη" τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.
"Κατά την άποψή μου, αν συνδυάζεις μία αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία με μία αυστηρή διπλωματική προσπάθεια, τότε μπορεί να επιτύχεις πράγματι συμφωνία", τόνισε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"