Περικοπές 1 δισ. ευρώ στην Ιταλία

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει, αποκλειστικά για φέτος, στην κατάργηση του φόρου στην κύρια κατοικία έχει ως συνέπεια την περικοπή κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, των προϋπολογισμών των ιταλικών υπουργείων.

Πρόκειται να μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια για την συντήρηση και επέκταση του ιταλικού σιδηροδρομικού δικτύου, κατά 250 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι του Ταμείου για την Στήριξη της Απασχόλησης, ενώ περιορίζονται και οι προσλήψεις νέου προσωπικού για την πυροσβεστική, την αστυνομία και τους καραμπινιέρους.

Συνολικά, οι άμεσες και έμμεσες δαπάνες, πιστώσεις και χορηγήσεις των ιταλικών υπουργείων μειώνονται κατά 975,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι τομείς της δημόσιας διοίκησης που πλήττονται από περικοπές είναι 35.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν με έμφαση ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη για την φετινή κατάργηση του φόρου στην κύρια κατοικία IMU περικόπτει κατά τριάντα εκατομμύρια ευρώ και τα κονδύλια που είχαν διατεθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με νέες προσλήψεις και μεταθέσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, η κατάργηση του IMU για το 2013 θα κοστίσει στο ιταλικό δημόσιο περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι θεωρεί πως η τροποποίηση αυτή που αφορά τις φορολογικά έσοδα της Ιταλίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπέρβαση του ορίου 3% του ελλείμματος επί του ΑΕΠ της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, χρησιμοποιώντας ως εναλλακτική πηγή εσόδων και την αύξηση των φόρων επί των τυχερών παιχνιδιών.

Ο υφυπουργός οικονομικών Στέφανο Φασίνα εξέφρασε επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μια μερική τροποποίηση της απόφασης που ελήφθη για τον φόρο ιδιοκατοίκησης ώστε να συνεχίσουν να φορολογούνται τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, που δεν θεωρούνται όμως από το ιταλικό δημόσιο πολυτελή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"