Περαιτέρω υποχώρηση στην Κίνα


Στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2012 υποχώρησε ο δείκτης PMI στην Κίνα, καταδεικνύοντας έτσι περαιτέρω υποχώρηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.


Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που καταρτίζει ο τραπεζικός κολοσσός HSBC, ο δείκτης, που καταγράφει τη δραστηριότητα στη βιομηχανία μεταποίησης, υποχώρησε στο 47.7% τον Ιούλιο από 48.2% τον Ιούνιο, φτάνοντας έτσι στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από το 50% αυτό σημαίνει συρρίκνωση, ενώ πέραν του 50% αντιστοιχεί σε επέκταση του τομέα. Τα στοιχεία της HSBC επιβεβαιώνουν το προκαταρτικό αποτέλεσμα του δείκτη που ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Ιούλιο.

"Με αδύναμη ζήτηση τόσο από την εγχώρια όσο και την εξωτερική αγορά, η υποτονική βιομηχανία μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την εργοδοσία", δήλωσε ο Κιου Χονκμπίν, αρχιαναλυτής της HSBC, ανακοινώνοντας τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Κινεζικό Γραφείο Στατιστικών καταδεικνύουν ότι ο δείκτης PMI αυξήθηκε στο 50,3% από το 50,1% τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι υποδεικνύουν ότι υπάρχει διαφορά στο δείγμα και στην περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, οι οποίες δικαιολογούν την απόκλιση μεταξύ των δύο δεικτών.

Η έρευνα της HSBC επικεντρώνεται προς τους μικρούς εξαγωγείς, ενώ η έρευνα της κινεζικού γραφείου στατιστικής εξετάζει μεγαλύτερες εταιρείες.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας έχουν ενταθεί καθώς δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στα επιθυμητά επίπεδα. Το 2012 η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,8% στην χειρότερή της επίδοση σε περίοδο 13 ετών. Η ανάπτυξη υποχώρησε περαιτέρω το τρέχοντος έτος με την ανάπτυξη την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου να υποχωρεί στο 7.5% από το 7,7% το πρώτο τρίμηνο και 7,9% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"