Ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το δάνειο


Η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι ο Συνεργατισμός θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα, οριστικά και αμετάκλητα, κουρέματος καταθέσεων, αλλά με ποσό που θα λάβει το κράτος από το πρόγραμμα και το οποίο ο φορολογούμενος πολίτης θα πρέπει να ξεπληρώσει δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.


Η κυβέρνηση είπε αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία και τη μεγάλη συμβολή του Συνεργατισμού, έχει διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση του με δημόσιο χρήμα»

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για δάνειο το οποίο θα φέρει τόκο που θα είναι ψηλός, αλλά για συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 99%, ουσιαστικά ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης.

Εξήγησε ακόμη πως το κράτος ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης, θα επωφελείται από τυχόν κέρδη αλλά θα επιβαρύνεται και από τυχόν ζημιές, καθώς «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση».

Πρόσθεσε πως ένα πρόσθετο ζήτημα που εγείρεται σχετίζεται με την πιθανή έξοδο του κράτους από το μετοχικό κεφάλαιο μέσω επαναγοράς αυτών των μετοχών από τον ίδιο το Συνεργατισμό.

«Αυτό το ζήτημα» ανέφερε, «ρυθμίζεται μεν από ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με το Συνεργατισμό, να διευκρινίσουμε ποια είναι η πρακτική εφαρμογή αυτών των οδηγιών».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβαρυνθεί ο Συνεργατισμός με κάποια απαίτηση για εγγυημένη απόδοση ή με κάποιο ψηλό επιτόκιο σε ετήσια και επαναλαμβανόμενη βάση.

Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο Συνεργατισμό δεν θα μπορεί να εξαγοράσει πίσω τις μετοχές του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές θα παραμείνουν στα χέρια του κράτους, το οποίο θα είναι και ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης και που ως τέτοιος θα μπορεί να λάβει αποφάσεις.

«Είναι πολύ καλά γνωστή η σχέση του κράτους με το Συνεργατισμό συνεπώς ανάλογες θα είναι και οι αποφάσεις» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η επικαιροποίηση του Μνημονίου εξυπακούει ένα 2ο Μνημόνιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εντός των ημερών όταν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δημοσιοποιηθεί, ο καθένας θα μπορεί να διαπιστώσει κατά πόσο πρόκειται για 2ο Μνημόνιο. «Η διαδικασία είναι γνωστή, είναι καθορισμένη, ανά τρίμηνο θα επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία της αξιολόγησης και τυχόν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες εμείς τις έχουμε ζητήσει για να διευκολυνθούμε σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος, θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο» εξήγησε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"