Αποκλείει για πρώτη φορά νέο κούρεμα στις καταθέσεις


Η Κεντρική Τράπεζα απέκλεισε σήμερα για πρώτη φορά την πιθανότητα νέου κουρέματος στις καταθέσεις ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση του υπόλοιπου τραπεζικού τομέα και διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μαξιλάρι €1 δις από το πρόγραμμα για πάσα ενδεχόμενο.


Σε χθεσινή της ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής αξιολόγησης των διεθνών δανειστών, που διήρκεσε 3 εβδομάδες, η ΚΤ σημειώνει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

«Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να επαναφέρει τη φερεγγυότητα και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, να τον καταστήσει ανθεκτικό, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και της αγοράς και κατ’ επέκταση ενισχυθεί η ικανότητα του κλάδου να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει.

Οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και βιώσιμες. Η ρύθμιση και εποπτεία του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταθετών και ενισχύοντας την ικανότητα του τομέα να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές στο πρόσφατο παρελθόν λόγω, της υπερβολικής επέκτασής τους στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, χωρίς επαρκή διαχείριση των κινδύνων, λόγω της υπερβολικής έκθεσής τους στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και των υπερβολικών πρακτικών δανεισμού. Δημιουργήθηκαν ανισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, οι οποίες τώρα διορθώνονται.

Οι γενικές δράσεις πολιτικής που σχεδιάστηκαν από τις Αρχές και οι οποίες περιγράφονται παρακάτω, θα πρέπει να διασκεδάσουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"