Ο κουρέας της Φρανκφούρτης


Η Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Εξυγίανσης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα ότι το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι 47,5%.

Στο ύψος αυτό είχαν συμφωνήσει Τρόικα και Κεντρική Τράπεζα ενώ η Κυβέρνηση επιθυμούσε ποσοστό κάτω του 45%.


Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ότι ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου επιτυγχάνεται και μάλιστα πέραν του λογικού επιπρόσθετου ποσού ασφαλείας που δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι το κούρεμα είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την ανακοίνωση για το ύψος του κουρέματος, θα εκδοθούν και διατάγματα για αποδέσμευση μέρους των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά θα αποδεσμευθεί ποσοστό 5%, ενώ το υπόλοιπο θα αποδεσμευθεί σταδιακά σε διάστημα ενός έτους.

Προηγούμενη ενημέρωση: 06:25

Το 47,5%, στο οποίο έκλεισε τελικά χθες το ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, είχε τεθεί ως όρος από το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αποκατάσταση του καθεστώτος του «αντισυμβαλλόμενου μέρους» για την Τράπεζα Κύπρου.

Πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εμφανίζεται αισιόδοξη ότι με το αυξημένο ποσοστό, η Τράπεζα Κύπρου θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση για απ΄ ευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την ίδια, τους καταθέτες- μετόχούς της και την οικονομία του τόπου ευρύτερα. Η Κυβέρνηση διατήρησε μέχρι τέλους τη διαφωνία της διεκδικώντας χαμηλότερο ποσοστό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"