Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος σε οικονομολόγους ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βελτιώσουν την κατάσταση των οικονομιών τους και να υιοθετήσουν αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Βάιντμαν μίλησε σε συνέδριο οικονομολόγων στη νότια Γαλλία, μόλις τρεις ημέρες αφού η ΕΚΤ δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μια παρατεταμένη περίοδο και μπορεί να τα μειώσει περαιτέρω.

«Η νομισματική πολιτική έχει ήδη κάνει πολλά για να απορροφήσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση», δήλωσε ο Βάιντμαν στην ομιλία του.

«Αυτή είναι η συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ). Η κρίση αποκάλυψε δομικές αδυναμίες. Ως τέτοιες, χρειάζονται δομικές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να περιορίσουν τις «εξαιρετικά στενές σχέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, ανάμεσα στις τράπεζες και τις εθνικές κυβερνήσεις, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν υπερβολικά πολλά ομόλογα των κυβερνήσεών τους.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι τράπεζες δεν είναι αναγκασμένες να διατηρούν κάποιο κεφάλαιο έναντι του κυβερνητικού χρέους τους, καθώς ο κίνδυνος που αποδίδεται στα κυβερνητικά ομόλογα είναι μηδενικός», δήλωσε ο Βάιντμαν, ο
οποίος πιστεύει πως, για να αντιμετωπιστεί η υπερβολική επένδυση σε κρατικά ομόλογα, πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες ώστε να λαμβάνονται υπόψη ο κίνδυνος και τα επίπεδα έκθεσης.

«Μόνο τότε οι τράπεζες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες μιας κρατικής χρεοκοπίας», τόνισε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"