Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Αίγυπτο

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κατέβει στους δρόμους του Καΐρου, καθώς, λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους, παρά την πρόταση του Μόρσι για κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης.


Η χώρα και όλος ο κόσμος παρακολουθούν σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση ένα πραξικόπημα εν εξελίξει με άγνωστη έκβαση. Τα συστατικά του είναι με την μία ή την άλλη μορφή παρόντα: στρατός στους δρόμους, ηγέτης υπό ιδιότυπο περιορισμό, αιτήματα με τη μορφή τελεσιγράφου από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν και αυτοί ανοιχτά για πραξικόπημα που είναι σε εξέλιξη, καλούν όμως σε ειρηνική αντίσταση.

Στην πλατεία Ταχρίρ έχει συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών ζητώντας παραίτηση και εκλογές, σε άλλα σημεία ισλαμιστές διαδηλώνουν υπέρ του προέδρου. Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις εξελίσσονται στην περιοχή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, όπου συνέβη αργά την Τρίτη σφοδρή και αιματηρή μάχη.

Μαρτυρίες και συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για άνδρες και τεθωρακισμένα οχήματα (όχι όμως και άρματα μάχης) που κατέβασε στους δρόμους του Καΐρου ο στρατός. Γέφυρες στο Νείλο και άλλα κομβικά σημεία–κάποια κοντά σε χώρους διαδηλώσεων– ελέγχονται από στρατιώτες. Το κτίριο της τηλεόρασης, όπου θα μεταδοθεί το διάγγελμα είναι και αυτό κατειλημμένο από τον στρατό.

Άλλες πληροφορίες, από τα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί—άγνωστοι αν είναι από άσφαιρα ή πραγματικά πυρά, πιθανόν εναντίον ισλάμιστών που διαδηλώνουν σε κάποια σημεία.

Ακόμη, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πλευρά των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο στρατός έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στον Μόρσι και σε άλλους ισλαμιστές.

Ο Μόρσι αργά το απόγευμα φαίνεται ότι βρισκόταν στο γραφείο του στο στρατόπεδο της προεδρικής φρουράς και «συνεχίζει να εργάζεται από εκεί». Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με σύμβουλό του, αν μπορεί να φύγει από εκεί για να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο ή αν θα το πράξει.

Το μήνυμα του προέδρου προς όλους τους αιγύπτιους είναι να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία», όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας στενός του συνεργάτης. «Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην χώρα είναι έκρυθμη και οι εκκλήσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών, όπως έκαναν οι ισλαμιστές στους οπαδούς, μπορεί να πέσουν εντελώς στο κενό, βυθίζοντας την Αίγυπτο στο χάος. Η χώρα ήδη μετρά δεκάδες νεκρούς την τελευταία εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"