Σήμερα η τελική απόφαση για τη δόση

Πέρασαν και τα τελευταία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την υλοποίηση της δέσμης των 22 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης, καθώς ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών» από το θερινό τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Έτσι πλέον ανάβει το πράσινο φως για την καταβολή της δόσης συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. από τον EFSF και 1,5 δισ. από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών).


Το τελευταίο εμπόδιο κάμφθηκε, με συγκεκριμένη διάταξη της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις των δανειστών, που σημείωναν ότι από τους 4.200 δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα λείπουν επιπλέον 80.

Σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση του δικού του μεριδίου, της δόσης 1,8 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα σκληραίνει τη στάση της, καθώς  αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν από τον Ματία Μορς για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντως νωρίτερα σε δήλωσή του εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την ψήφιση των προαπαιτούμενων, αν και μέχρι τότε εκκρεμούσε το θέμα των 80 δημοσίων υπαλλήλων.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα η Γερμανία διεμήνυσε πως χωρίς δεν θα υπάρξουν χρήματα, εάν δεν υλοποιηθεί και ο τελευταίος όρος για τη δόση. Πλέον, με την ψήφιση και του τελευταίου προαπαιτούμενου το Βερολίνο δεν μπορεί να πιέσει άλλο, άρα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προσωρινή έκθεση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (Prior Actions).

«Η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη της τις προόδους που επιτεύχθηκαν», αναφέρεται σε ενημερωτική επιστολή του υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν  Κάμπετερ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29.07, στις 12.00 (τοπική ώρα) για να λάβει θέση». Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"