Τμηματικά η δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Ανοικτά παρέμειναν χθες τα περισσότερα κρίσιμα θέματα που εξετάστηκαν στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχε η τρόικα με της ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014 που προέρχεται από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η αντιμετώπιση των δαπανών του ΟΑΕΕ.


Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χθες συζητήθηκε το ένα εκ των δύο βασικών κειμένων του Μνημονίου και εντοπίσθηκαν τα σημεία στα οποία υπάρχει απόκλιση Σήμερα η τρόικα θα έχει διπλή διαπραγμάτευση με τον κ. Γ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Στην πρώτη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος το δεύτερο κείμενο του Μνημονίου, ενώ σε νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα θα συζητηθεί το δημοσιονομικό κενό. Το πρωί η τρόικα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να μεταβεί στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου με κατ' αρχήν συμφωνία στα περισσότερα ζητήματα, ώστε να παραμείνει ανοικτό μόνον το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τις 9ωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν απέκλεισε χθες η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να παρασχεθεί τμηματικά στην Ελλάδα και να συνδεθεί με δράσεις ορόσημα (προαπαιτούμενα). Ο ίδιος τόνισε πως στις χθεσινές επαφές οι υπουργοί εμφανίστηκαν καλά προετοιμασμένοι. Ειδικά για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε πως παρουσίασε προχθές «ρεαλιστικές προτάσεις» σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Στις χθεσινές συναντήσεις της τρόικα με τους κ.κ. Αδ. Γεωργιάδη και Αντ. Μπέζα από το υπουργείο Υγείας, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, τους κ.κ. Γ. Μανιάτη και Θ.Παπαγεωργίου από το ΥΠΕΚΑ, του κ.κ. Β. Κεγκέρογλου από το υπουργείο Εργασίας και κ. Χ. Αθανασίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γ. Εμιρη και την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Αν. Σακελλαρίου εξετάσθηκαν ζητήματα του Μνημονίου που πρέπει να κλείσουν έως την προσεχή Κυριακή.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η τρόικα δεν έχει απορρίψει τις προτάσεις που κατέθεσαν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο το ζήτημα αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα ή το αργότερο αύριο. Συγκεκριμένα εξετάζεται να επιβληθεί «πρόστιμο» σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές που υπερβαίνουν το «πλαφόν» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, με διαφοροποιήσεις όμως για κάθε κλάδο. Ενδεικτικώς, από το μέτρο δεν θα θιγούν οι φαρμακευτικές επειδή έχουν μειώσει ήδη τις τιμές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Αν και η τρόικα ζητά να εφαρμοσθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις ώστε να καλυφτεί το έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ που θα εμφανίσει ο ΟΑΕΕ στην διετία 2013-2014, η Κυβέρνηση έχει καταθέσει αντιπροτάσεις για εναλλακτικές καλύψεως των 600 εκατ. ευρώ.

Θετικά εξελίσσεται το ζήτημα του νέου Ειδικού Φόρου Ακινήτων, καθώς η τρόικα δέχεται την βασική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας κάποιες αλλαγές στους συντελεστές φορολογήσεως ώστε να καλυφτεί μέρος του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού το 2014. Το θέμα αναμένεται να κλείσει το αργότερο την Παρασκευή οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τέλος, στις χθεσινές συζητήσεις ζητήθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη να επιταχύνουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου, αλλά και το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η τρόικα εγείρει θέμα απελευθερώσεως των ομαδικών απολύσεων, κάτι που δεν συζητά η Κυβέρνηση, καθώς η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"