Μειώσεις μισθών μέχρι 30% αποφάσισε η ΕΤΥΚ


Κλιμακωτές μειώσεις μισθών μέχρι και 30% αποφάσισε ομόφωνα για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους, πλην των εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου,  το ΔΣ της ΕΤΥΚ.


Η απόφαση  εγκρίθηκε ομόφωνα σε σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως εισηγηθεί προς όλους τους υπαλληλούς, πλην αυτών της Τράπεζας Κύπρου, να αποδεχθούν  από την 1η Αυγούστου μειώσεις μισθών, με στόχο να βοηθηθούν τόσο οι τράπεζες όσο και οι εργαζόμενοι.  Όπως τονίζεται, προϋπόθεση των μειώσεων είναι να γίνει αποδεκτό από τις Τράπεζες η επέκταση του ορίου Αφυπηρέτησης στο 65ο έτος ηλικίας.
Αναλυτικά, γίνεται εισήγηση για αποκοπ0ές μισθών σε μηνιαία βάση ως εξής:

- 2000 5%
2000 - 4000 10%
4000 - 6000 15%
6000 - 8000 20%
8000 - 10000 25%
10000 - …. 30%

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η πιο πάνω πρόταση θα τεθεί προς έγκριση σε Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013, στις 3:00 μ.μ., ανά επαρχία, ως ακολούθως:
Η οργάνωση αποφάσισε επίσης τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης / ανεργιακό ταμείο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Συντεχνία προς το προσωπικό, στο Ταμείο Αλληλεγγύης θα κατατίθεται μέρος του μέχρι τώρα ποσού που η Τράπεζα καταθέτει στο Ταμείο Προνοίας και συγκεκριμένα το 4% από το 14% .

Το ποσό, όπως διευκρινίζει η ΕΤΥΚ, που θα συσσωρεύεται στο Ταμείο Αλληλεγγύης θα διατεθεί στα αρχικά στάδια για λίγους μήνες για την κάλυψη του ποσού με το οποίο η Οργάνωσή θα ενισχύσει τους εργαζόμενους της Τράπεζας Κύπρου που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα στα πλαίσια του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου.

Επίσης με την καταβολή της συγκεκριμένης υποχρέωσης, το μισό από το ποσό αυτό δηλαδή το 2%, θα πιστώνεται σε προσωπική μερίδα του κάθε υπαλλήλου και το υπόλοιπο μισό σε ενιαία μερίδα. Παράλληλα κάθε εργαζόμενος, με την αποχώρησή του από την υπηρεσία, με οποιοδήποτε τρόπο, θα λάβει το ποσό που θα βρίσκεται πιστωμένο στην προσωπική του μερίδα.

Όπως επισημαίνει η ΕΤΥΚ, με το ποσό που θα είναι συσσωρευμένο στην ενιαία μερίδα, θα ενισχύονται επιπλέον οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα αποχωρούν από την υπηρεσία, κάτω από συνθήκες παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζονται σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου, ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αναγκαστικής αποχώρησης για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Το ΔΣ της ΕΤΥΚ στη σημερινή του συνεδρία συγκεκριμενοποίησε την βοήθεια που θα παρασχεθεί στο προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου που θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου και η οποία θα είναι 2.5 μηνιαίοι μισθοί, με μέγιστο ποσό τις €10.000 ή €12,000 (ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής). 

Χαιρετίζει την απόφαση ο ΔΗΣΥ

Τν απόφαση της ΕΤΥΚ να προτείνει μειώσεις μισθών στους τραπεζικούς υπαλλήλους, με σκοπό να βοηθηθούν οι τραπεζικοί οργανισμοί να επιβιώσουν στις νέες σκληρές πραγματικότητες χαιρετίζει με ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ. Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει επίσης την απόφαση της ΕΤΥΚ να εισηγηθεί τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης ως ένα μέτρο που θα συμβάλει στην στήριξη των συναδέλφων τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"