Συμφωνία Ecofin για το bail-in των τραπεζών


Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα τα ξημερώματα στους νεόυς κανόνες για εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, χωρίς να προκληθεί αναταραχή και χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.


Συμφωνήθηκε να διατηρούν οι τράπεζες κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης. Οι πιστωτές και οι μέτοχοι θα υφίστανται ζημιές σε περίπτωση πρώχευσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις, θα εντάσσονται στην ιεραρχία αυτών που θα υφίστανται μεγαλύτερες ζημιές όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Ξεχωριστά δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντλούν κεφάλαια απο το ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σκοπό να διοχετεύσουν άμεσα κεφάλαια σε προβληματικές τράπεζες.

Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια και σε δηλώσεις του μετά το πέρας της, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε "σκληρά κερδισμένη επιτυχία" την απόφαση. Όπως είπε, είναι πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ.

Εξάλλου, ειδική συμφωνία για τους κανόνες bail-in φέρεται να εξασφάλισε η Σουηδία, η οποία πίεζε για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Η συμφωνία τής επιτρέπει να χρησιμοποιήσει ως μέτρο του bail-in το 20% των σταθμισμένων κατά κίνδυνο παγίων αντί για το 8% του παθητικού. Εάν όμως η Σουηδία χρησιμοποιήσει την επιλογή του 20%, θα πρέπει να βάλει στην άκρη το 3% των εγγυημένων καταθέσεων για τα ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης καταθέσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"