Στοπ από Τρόικα σε νομοσχέδια Βουλής

Στοπ από Τρόικα σε νομοσχέδια ΒουλήςΛευκωσία: Ακόμη ένα «όχι» εισέπραξε η Βουλή από την Τρόικα με αφορμή τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και προνοεί την από κοινού συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με την Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Εξυγίανσης. Οι πιστωτές υποδεικνύουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερήσει τη διαδικασία εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η άρνηση της Τρόικας ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο και τα κόμματα, το καθένα από τη δική του πολιτική σκοπιά, αφήνει τις ανάλογες αιχμές.

Είναι η δεύτερη φορά σε λίγες μέρες που η Τρόικα βάζει φρένο στις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να επιφέρει αλλαγές σε νομοθεσίες που σχετίζονται με το Μνημόνιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών έγινε γνωστή η ηλεκτρονική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής η Τρόικα με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

Ο επικεφαλής της αποστολής των δανειστών για την Κύπρο, Μάαρτεν Φέρβεϊ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ και η Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν την έκπληξή τους, τονίζοντας ότι «ο τρέχον περί εξυγίανσης νόμος, διαμορφώθηκε μετά από σημαντικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε εκπλαγεί όταν διαπιστώσαμε ότι κατατίθενται τροπολογίες σε νομοθεσίες οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την επιτυχία του προγράμματος χωρίς διαπραγμάτευση με την Τρόικα αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν».

Επιπλέον, συνεχίζει η Τρόικα στην επιστολή της, «η εμπλοκή σε διαδικασία νομοθετικών αλλαγών μπορεί να εκτρέψει την προσοχή από τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα και να στείλει ένα συγκεχυμένο μήνυμα στις αγορές ως προς το καθεστώς της διαδικασίας εξυγίανσης. Γι’ αυτό τον λόγο σας συστήνουμε οποιεσδήποτε τροπολογίες να εφαρμοστούν αφού πρώτα η Τράπεζα Κύπρου εξέλθει της διαδικασίας εξυγίανσης και μετά από ενδελεχή συζήτηση με την Τρόικα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε πως τα μέλη της Τρόικας «φαίνεται ότι έχουν παραπληροφορηθεί από κάποιους σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει η Βουλή». Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθεση της Βουλής να διευρυνθεί ο αριθμός των Αρχών εξυγίανσης, αλλά οι αποφάσεις που θα έχουν σημαντικές προεκτάσεις σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου να συνοδεύονται και από πολιτική ευθύνη.

Ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει στη νομοθετική πρόταση ώστε σε επιτελικής φύσεως ζητήματα οι διαδικασίες εξυγίανσης να γίνονται, από κοινού από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου. «Με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση θέλουμε να διευκολύνουμε τα πράγματα και να παραμείνουμε στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου» είπε.

Διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνει η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νίκο Νικολαΐδη, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας «κάρφωσαν τη Βουλή στην Τρόικα», προσθέτοντας πως «τέτοιου είδους πρακτικές στοιχειοθετούν τον ρόλο πράκτορα των συμφερόντων της Τρόικας που παίζει η Κεντρική Τράπεζα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, αναφέρθηκε σε προσπάθειες από μέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να αφαιρεθούν εξουσίες και αρμοδιότητες από την Κεντρική Τράπεζα και τον διοικητή της για κομματικούς σκοπούς.  Εξάλλου, η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο «για απροκάλυπτη παρέμβαση» της Τρόικας στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών, κάτι που «καταρρίπτει κάθε ψευδαίσθηση για τον πραγματικό ρόλο των Κομισάριων της Τρόικας». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"