Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ
 
Μια νύχτα που ενδεχομένως θα αλλάξει ανεπιστρεπτί το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό στην Τουρκία εξελίχθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από αναπάντεχη και μαζική επέμβαση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Τακσίμ. Σκληρή νύχτα έζησε και η Αγκυρα όπου και εκεί σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών.
 
 
Σήμερα βρέχει στην Κωνσταντινούπολη που μετρά τα τραύματα της ενώ τωρα η κατασταση στηνν πλατεία Τακσίμ είναι ηρεμη.
 

Οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις ανεβάζουν επικίνδυνα την πολιτική και κοινωνική θερμοκρασία στην Τουρκία και προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για την στάση που υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς, όπως έλεγαν χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, ο δρόμος που επιλέγει ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί πλέον  να αποδειχθεί «αυτοκαταστροφικός». 
 
 
Ανησυχίες για οικονομία
Εντονες πλέον είναι και οι ανησυχίες που εκφράζονται όσον αφορά τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στην τουρκική οικονομία ενώ η κεντρική τράπεζα της Τουρκία επενέβη χθες τέσσερις φορές ώστε να διατηρηθεί χαμηλά η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο. Τα μάτια οικονομολόγων και αναλυτών είναι σήμερα καρφωμένα στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
 
 
Η συνάντηση με τους διαδηλωτές
Μέχρι χθες το απόγευμα η στάση της αστυνομίας και οι εξελίξεις στο Τακσίμ άφηναν την εντύπωση ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια απεμπλοκή στο αδιέξοδο ενώ ελπίδες έδινε και η συνάντηση που θα γινόταν σήμερα ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και ορισμένους εκπροσώπους των καταληψιών του πάρκου Γκεζί (τελικά, σύμφωνα με τα τουρκικα μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογαν θα συναντηθεί μόνο με ορισμένους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου που είναι γνωστοί ως υποστηρικτές του).
 
 
Ειρηνιστές η πλειοψηφία
Η συντρηπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών και καταληψιών είναι  ειρηνιστές και χθες καθόλη την διάρκεια της ημέρας κατέβαλαν προσπάθειες να κατευνάσουν πολύ μικρές ομαδες σκληροπυρηνικών που συνέχιζαν να πετάνε πέτρες στα αστυνομικά οχήματα και τους αστυνόμους. Οι ειρηνιστές προσπαθούσαν να πείσουν τους σκληροπυρηνικούς και μάλιστα κάποια στιγμή σχημάτισαν και μια ανθρώπινη αλυσίδα για να μπουν ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς και τους αστυνόμους.
 
 
 
40 χιλιάδες χθες βράδυ στην πλατεία
 
Όλα άλλαξαν όταν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ και ενώ ένα μεγάλο πλήθος πολιτών είχε κατακλύσει την πλατεία Τακσίμ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν μαζικά στην πλατεία κάνοντας τεράστια χρήση δακρυγόνων και αναγκάζοντας το πλήθος να καταφύγει στους γύρω δρόμους. Το πλήθος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται για να δείξει την αλληλεγγύη του στους καταληψίες του πάρκου Γκεζί και σύμφωνα  με τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπήρχαν περίπου 40  χιλιάδες άτομα.
 
 
Βροχή τα δακρυγόνα
Αρχισαν έτσι αμέτρητες νυχτερινές ώρες εντάσεων με την αστυνομία να έχει αποκλείσει το Τακσίμ και να προσπαθεί να απωθήσει τους διαδηλωτές από τους γύρω δρόμους και  να ανακόψει το πλήθος που εξακολουθούσε να προσπαθεί να φτάσει στο Τακσίμ και τους διαδηλωτές να υποχωρούν και στην συνέχεια να προχωρούν και πάλι. Τα δακρυγόνα έπεφταν σαν βροχή μαζί με βόμβες ήχου και νερό ενώ σε κάποια φάση οι αρχές έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα στην πλατεία.
 
 
Μετά την υποχώρηση του πλήθους από το Τακσίμ βρέθηκα στην λεωφόρο Σιράσελβιλερ που φεύγει από το Τακσίμ και κατεβαίνει μέχρι τον Βόσπορο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μου ήταν νέοι μέχρι τα 30-35, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι, αλλά υπήρχαν και αρκετοί μεσήλικες ενώ στην αρχή των επεισοδίων υπήρχαν και πολλές οικογένειες με παιδιά.
 
 
 
Με κατσαρόλες και νταούλια
Τα μάτια μου έτσουζαν διαρκώς και μερικές φορές δυσκολευόμουν να αναπνεύσω παρά την μάσκα που φορούσα. Συνθήματα όπως «Ερντογάν παραιτήσου» και «Ολοι μαζί ενάντια στον φασισμό» ακούγοντας διαρκώς ενώ πολλοί έκρουαν ρυθμικά μικρές κατσαρόλες ή νταούλια. Που και που νεαροί και νεαρές ψέκαζαν τα μάτια όσον έτσουζαν υπερβολικά με ένα άγνωστο υγρό που ήταν όμως αρκετά αποτελεσματικό. Παντού άκουγε κανείς φωνές που έδιναν συμβουλές όπως «μην τρέχετε φίλοι» ή «μην πανικοβάλλεστε», όταν οι αστυνομικές δυνάμεις  έκαναν έφοδο με τα τεθωρακισμένα τους που πέταγαν νερό και με δακρυγόνα.
 
 
Σκληρή στάση από το νομάρχη
Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης υιοθέτησε μια σκληρή στάση κάνοντας πάλι λόγο για περιθωριακές ομάδες που διαδηλώνουν ενώ κάλεσε τους γονείς να πουν στα παιδιά τους να φύγουν από την πλατεία Τακσίμ. Γυρω στις 1.30 οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κατέβει πολύ χαμηλά στην λεωφόρο Σιράσελβιλερ όπου πλήθος νεαρών είχε συγκεντρωθεί και είχε υψώσει οδόφραγμα. Εντυπωσιακό ήταν ότι η γειτονία όπου γινόντουσαν αυτά ήταν το Τζιχάνγκιρ, μια από τις πιο κομψές και εύπορες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων γύρω μου ήταν κάτοικοι της. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις κατέβηκαν για λιγο μέχρι το Τζιχάνγκιρ οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στα σπίτια τους είχαν ανοίξει τις εξώπορτες των πολυκατοικιών ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να βρουν καταφύγιο οι διαδηλωτές.
 
 
Ένταση μέχρι τις 2 το πρωί
Οι συγκρούσεις ήταν ακόμα πιο σφοδρές, όπως μαθευόταν συνέχεια από όλους μέσω του ιντερνετ και του twitter στα κινητά τηλέφωνα, στην άλλη πλευρά του Τακσίμ, προς το Ταρλάμπασι και το Χάρμπιγιε.
 
 
Γύρω  στις 2 το πρωί, η κατάσταση στο πάρκο Γκεζί και γύρω από το Τακσίμ αποκλιμακώθηκε κάπως αλλά η ένταση ήταν μεγάλη στην περιοχή μέχρι τα ξημερώματα. Στο πάρκο Γκεζί οι καταληψίες έβγαλαν τις σκηνές τους από φόβο πυρκαγιάς λόγω των δακρυγόνων αλλά παρέμειναν στις θέσεις τους ενώ χθθες την νύχτα στο πάρκο βρέθηκαν και βουλευτευτς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος (CHP).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"