€500 χιλιάδες για λιμουζίνες - Οι 51 δικαιούχοι

€500 χιλιάδες για λιμουζίνες - Οι 51 δικαιούχοιΛευκωσία: Ποσό που ξεπερνά τα €500.000 δαπανά το Κράτος ετησίως για τη συντήρηση και χρήση (καύσιμα) των υπηρεσιακών λιμουζίνων που έχουν στη διάθεσή τους οι νυν και τέως κρατικοί αξιωματούχοι, όπως και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, οι αξιωματούχοι που κατέχουν υπηρεσιακό όχημα –άνω των 20 αλόγων– αριθμούνται σε 51.

Πρόκειται για τους ακόλουθους: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, οι 11 Υπουργοί, Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γενικός Εισαγγελέας, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, Επίτροπος Νομοθεσίας, Επίτροπος Προεδρίας, έξι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής (Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Μάριος Καρογιάν, Βάσος Λυσσαρίδης, Αλέξης Γαλανός και Δημήτρης Χριστόφιας), Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Επίτροπος Διοικήσεως, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γενικός Ελεγκτής, Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, οι 11 Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές της Βουλής και του Γραφείου Προγραμματισμού, Γενικός Λογιστής, Αρχιπρωτοκολλητής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και ο Εκπρόσωπος για τους Αγνοουμένους.

Παραδόξως, στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Αστυνομίας και της Ε.Φ.

Όλοι οι πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό τους όχημα, καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου και τα Σαββατοκύριακα. Συνεπώς, χρησιμοποιούνται τα εν λόγω υπηρεσιακά οχήματα και για τις προσωπικές διακινήσεις των νυν κρατικών αξιωματούχων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το κράτος επωμίζεται ακόμη και το κόστος για την καθαριότητά τους. Όσον αφορά στη διάρκεια χρήσης τους, οι υπηρεσιακές λιμουζίνες αντικαθίστανται με καινούργιες, μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια χρήσης, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ιφιγένεια Πετροκώστα.

Το θέμα που ενέγραψε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης για τις μεγάλου κυβισμού λιμουζίνες (από 29 μέχρι 36 άλογα) που παραχωρούνται στους τέως Προέδρους της Βουλής και της Δημοκρατίας, άνοιξε χθες τον ασκό του Αιόλου. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών να ανοίξουν –επιτέλους– και να θέσουν κάτω από το μικροσκόπιό τους, το θέμα με τις υπηρεσιακές λιμουζίνες.

Αφενός, για να περιορίσουν τα κυβικά τους και αφετέρου, να καταργήσουν αυτό το ωφέλημα από αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους που θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται να το απολαμβάνουν.

Για παράδειγμα, βουλευτές διερωτήθηκαν από πού κι ώς πού, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ή ο εκπρόσωπος για τους Αγνοουμένους, όπως και διάφοροι Επίτροποι, ακόμη και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, να έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

Έγινε αναφορά και στη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατέθεσε στο τραπέζι για μελέτη, πρόταση νόμου που προβλέπει αισθητή μείωση του κυβισμού των υπηρεσιακών λιμουζίνων που κυμαίνονται από 16 μέχρι 25 άλογα.

Παρόμοια πρόταση επεξεργάζεται και ο ΔΗΣΥ, επεκτείνοντας τη ρύθμιση του ωφελήματος αυτού και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για δήμαρχους και δημοτικούς γραμματείς όσο και στους ημικρατικούς οργανισμούς.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"