Ανατολικά του οικοπέδου «12» η πλατφόρμα ENSCO 5006

Ανατολικά του οικοπέδου «12» η πλατφόρμα ENSCO 5006Λευκωσία: Τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά από σήμερα το νορβηγικό υπερσύγχρονο σεισμογραφικό της PGS, ενώ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο η αγκυροβόληση της πλατφόρμας και μεταφέρεται το προσωπικό της «αλλαγής» που θα κάνει τη γεώτρηση.

Ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια της ημέρας σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, είναι και η σύσκεψη στο Προεδρικό –υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη– στην οποία ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, θα παρουσιάσει σε ευρεία υψηλόβαθμη κυβερνητική ομάδα, τον σχεδιασμό του για τις επόμενες εξελίξεις μέχρι και τη λειτουργία του τερματικού υγροποίησης, με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κάθε σταδίου. Πρόκειται ουσιαστικά για τη σύσκεψη που θα καθορίσει τη στρατηγική και το μοντέλο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται ουσιαστικά για τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις, τις σειρμογραφικές έρευνες, τις γεωτρήσεις από Noble, Eni, Total, τις διαδικασίες για σχεδιασμό του τερματικού, για χρηματοδότησή του, για λειτουργία και ανάπτυξή του, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Σε σχέση με το σεισμογραφικό «Ramform Sovereign», στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι από αργά χθες το βράδυ, συνοδευόμενο από δύο ειδικά σκάφη της κυπριακής EDT Offshore, το Flying Enterprise και το EDT Αργοναύτης, ξεκίνησε τις σαρώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από περιοχή δυτικά της Πάφου. Το σκάφος έχει αφιχθεί από τη Βόρεια Θάλασσα, με δύο σταθμούς στο Αλγέρι και τη Μάλτα. Θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ για έξι εβδομάδες περίπου και με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της τρισδιάστατης απεικόνισης των στρωμάτων στο τεμάχιο «12», όπου η Noble ευελπιστεί να αποκτήσει σημαντικά στοιχεία για το δεύτερο κοίτασμα που εντόπισε σε αυτό (τουλάχιστον 3 τρισ. κυβικών ποδών) πριν προχωρήσει –μάλλον εντός του 2014– σε δοκιμαστική γεώτρηση σε αυτό.

Η πλατφόρμα ENSCO 5006, βρίσκεται σε διαδικασία αγκυροβόλησης –με οκτώ άγκυρες σε σχήμα οκταγώνου, ώστε να σταθεροποιηθεί και να ξεκινήσει να κατεβάζει αρίδες. Ειδικό σκάφος με τον βασικό εξοπλισμό για να ξεκινήσει να καλύπτει την απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τον βυθό, βρίσκεται ήδη στην περιοχή αναμένοντας να κληθεί για να ξεφορτώσει. Στο μεταξύ χθες, το ειδικό σκάφος EDT Νεφέλη, πραγματοποίησε το πρώτο δρομολόγιο από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα, μεταφέροντας προσωπικό και εφοδιασμό.

Το σημείο της γεώτρησης, βρίσκεται σε απόσταση 160 χλμ βόρεια από το λιμάνι Λεμεσού. Η απόσταση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης από την πρώτη –τη δοκιμαστική γεώτρηση– είναι περίπου 28 χλμ, δηλαδή στο ανατολικό άκρο του κοιτάσματος και σε απόσταση μόλις 3,5 χλμ από το όριο που χωρίζει την ΑΟΖ της Κύπρου από αυτή του Ισραήλ.

Αύριο και μεθαύριο, θα μεταφερθεί με το ειδικό ελικόπτερο και τα σκάφη της EDT το προσωπικό της νέας βάρδιας που θα αναλάβει την πλατφόρμα τις επόμενες 28 μέρες. Πρόκειται για 165 εργαζόμενους, επιστήμονες και τεχνικούς, όπως και για προσωπικό ξένων εταιρειών που μεταβαίνει για ολιγόωρη παραμονή, για έλεγχο συστημάτων του γεωτρύπανου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν το Σαββατοκύριακο, στην πλατφόρμα θα ταξιδεύσουν και οι πρώτοι Κύπριοι – στελέχη κρατικών υπηρεσιών που παρακολουθούν τη γεώτρηση ή έχουν καθήκοντα που σχετίζονται με αυτή.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"