Χριστόφιας Vs Στυλιανίδη: Αναζωπύρωση αλληλοεπίρριψης ευθυνών

Χριστόφιας Vs Στυλιανίδη: Αναζωπύρωση αλληλοεπίρριψης ευθυνώνΛευκωσία: Νέα αναζωπύρωση της διελκυστίνδας για το ποιος φέρει τις ευθύνες που η οικονομία της Κύπρου κατέληξε στο σημερινό σημείο καταγράφηκε χθες. Το γάντι έριξε πρώτος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από το Λονδίνο, όταν κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι φέρει τεράστιες ευθύνες για τα τελευταία γεγονότα στην οικονομία.

Σήκωσε το γάντι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης από τη Λευκωσία, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του επέστρεψε τα πυρά, σημειώνοντας πως η κοινωνία ξέρει πώς και γιατί έφτασε η Κύπρος σε αυτή την κατάσταση.

Από δικής του πλευράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε χθες χαμηλούς και συναινετικούς τόνους, αφού απέδωσε τα εύσημα στους προκατόχους του, Χριστόφια και Παπαδόπουλο, για έργα ανάπτυξης που προώθησαν, κυρίως στην ύπαιθρο.

Αναλυτικότερα, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε ένα χρονικό διάστημα για το Κυπριακό προκειμένου να ασχοληθεί με την Οικονομία. Αφού, όπως υποστήριξε, οι ευθύνες του νυν Προέδρου σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τελευταία γεγονότα στην οικονομία -υπονοώντας προφανώς το κούρεμα των καταθέσεων- είναι τεράστιες και πρέπει να εργαστεί ώστε να επουλωθούν κάποιες πολύ βαθιές πληγές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης στηλίτευσε τη στάση Χριστόφια, λέγοντας ότι τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση οικοδομούν κλίμα εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, «με ομιλίες του εκτός Κύπρου τορπιλίζει αυτή την προσπάθεια και πυροδοτεί την ένταση. Η κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθήσει. Η κοινωνία ξέρει πώς και γιατί έφτασε η Κύπρος σε αυτή την κατάσταση. Τα πολλά λόγια είναι περιττά», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η οικονομία είναι το πρώτιστο θέμα αυτή την ώρα. Σε χαιρετισμό του, στην τελετή των εγκαινίων της πλατείας της Έμπας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αυτή την περίοδο η Πολιτεία αντιμετωπίζει κρισιμότατα προβλήματα. «Η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα», συνέχισε, «είναι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του που εγκαινιάζει ένα έργο, όχι, όπως ανέφερε, οικειοποιούμενος έργα των προγενεστέρων κυβερνήσεων, αλλά για να διατυπώσει το συνεχές ενδιαφέρον που πρέπει να παρατηρείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ενδυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης.

Αναφορά έκανε επίσης και στον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζουν η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οπωσδήποτε η αξιοποίηση, πλέον, όντας πλήρες μέλος της ΕΕ, των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που έδειξαν οι  δύο προκάτοχες κυβερνήσεις, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια, προσθέτοντας πως «το ενδιαφέρον αυτό θα το συνεχίσει και η παρούσα κυβέρνηση, σε ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, έτσι ώστε να δούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να επιτελούν τον ρόλο για τον οποίον ετάχθησαν και για τον οποίο σχετική νομοθεσία εκσυγχρονισμού βρίσκεται στη Βουλή και θα τροποποιηθεί, κατά τρόπο που θα καταστήσει τις τοπικές Αρχές ακόμα πιο αποτελεσματικές για την επιτέλεση του έργου τους». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"