HellasSat 3 στην Κύπρο με $350 εκατ

2013_05_20_10_16_14__7e0445e34ec54b579ba1b956dfbeefd6.jpgΛευκωσία: Ο σχεδιασμός του νέου, αυξημένων δυνατοτήτων και με τεχνολογίες αιχμής, δορυφόρου HellasSat3 ξεκινά αυτές τις μέρες στο διαστημικό κέντρο της HellasSatστην Κοφίνου, από κοινό επιτελείο εμπειρογνωμόνων της HellasSat και του ArabSat, νέου κύριου ιδιοκτήτη του ελλαδοκυπριακού οργανισμού.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στην Κύπρο – η HellasSat έχει ως έδρα την Κύπρο– την αμέσως επόμενη περίοδο. Ο νέος δορυφόρος υπολογίζεται να έχει κόστος πέραν των 350 εκατ. δολαρίων, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ArabSat αγόρασε  την HellasSat έναντι 278 εκατ. δολαρίων. Να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος του κόστους του νέου δορυφόρου, που θα διατηρήσει την Κυπριακή παρουσία στο διάστημα για ακόμα μια δεκαετία, θα καλυφθεί από τα κέρδη του οργανισμού που συγκέντρωσε κατά τη δεκαετή του επιχειρησιακή λειτουργία. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στο σχεδιασμό του νέου δορυφόρου λαμβάνουν μέρος σε όλο το φάσμα των εργασιών περίπου 15 Κύπριοι ειδικοί σε θέματα δορυφορικών επικοινωνιών, δορυφορικού εξοπλισμού και ελέγχου δορυφόρων, που εργάζονται στην HellasSat.

Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής κατασκευαστή του δορυφόρου και του πυραύλου εκτόξευσης.

Όπως δήλωσε στο εξειδικευμένο διεθνές περιοδικό «SatteliteInside», ο πρόεδρος του Arabsat Χαλίτ Μπενχαγιούρ, ο νέος δορυφόρος προβλέπεται να εκτοξευθεί και να τεθεί σε τροχιά σε τρία χρόνια –το 2016–  δηλαδή 18 μήνες πριν τη λήξη της ζωής του υφιστάμενου δορυφόρου (HellasSat 2) που εκτοξεύθηκε πριν 10 ακριβώς χρόνια –τον Μάιο του 2003. Οπότε θα υπάρχει επαρκής χρόνος για μεταφορά των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του δορυφόρου στο νέο και η πάρα πέρα ανάπτυξη του στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της HellasSat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, επιβεβαίωσε ότι από την Κύπρο ξεκινά εντός ημερών ο σχεδιασμός του νέου δορυφόρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις, ενώ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο ArabSat –στον οποίο συμμετέχουν οι 21 χώρες-μέλη του αραβικού συνδέσμου– αποφάσισε ότι η επόμενη συνεδρία του διοικητικού του συμβουλίου θα γίνει στην Κύπρο, στις αρχές φθινοπώρου. Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"