Eurogroup: Μας έριξαν στα μούτρα υπόθεση δολοφονία με ξέπλυμα 31 εκατ.δολάρια

Eurogroup: Μας έριξαν στα μούτρα υπόθεση δολοφονία με ξέπλυμα 31 εκατ.δολάριαΒρυξέλλες: Στενό κλοιό γύρω από τη Λευκωσία σχηματίζει ο γερμανικός άξονας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλει καθεστώς εξαντλητικού σκρίνινγκ (κοσκινίσματος) της Κύπρου, θεωρώντας ότι οι εξετάσεις για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έδειξαν τεράστια κενά στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την έναρξη της διαδικασίας αξιολογήσεων (η πρώτη υπολογίζεται να αρχίσει στα τέλη Ιουλίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου), «η Τρόικα θα θέσει την Κύπρο υπό ένα καθεστώς αυστηρότατης εποπτείας για το ξέπλυμα, το οποίο θα απορρέει από το σχέδιο δράσης, που θα υπογραφεί με τις κυπριακές Αρχές και αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της απόφασης του Eurogroup».

Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παρέπεμψε στο «σχέδιο δράσης» και διευκρίνισε ότι η Κύπρος θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος. Η ρύθμιση αυτή αποτέλεσε όπως πληροφορούμαστε το αντάλλαγμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, εγκαινιάζοντας ένα νέο πλαίσιο όρων για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η στενή επιτήρηση υπό την οποία τίθεται η Κύπρος για το ξέπλυμα, φέρει τη σφραγίδα όλων των υπουργών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που συμμετείχε στο Eurogroup και προσυπέγραψε τις αποφάσεις.

Αιτιολογώντας τις αποφάσεις που λήφθηκαν, κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε. περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Κύπρο: «Ξέπλυμα με τη στενή έννοια του όρου δεν στοιχειοθετείται, με βάση την αξιολόγηση Moneyval-Deloitte, ωστόσο είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι κάποιες κυπριακές τράπεζες δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι οι πελάτες τους, ενώ υπάρχουν πέραν των δέκα χιλιάδων εταιρειών φαντάσματα, τα μητρώα των οποίων δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια», ισχυρίστηκε κοινοτική πηγή.

Συναφείς πληροφορίες παραπέμπουν μάλιστα και σε παραδείγματα, με ειδική αναφορά σε Ρώσο πελάτη κυπριακής τράπεζας, ο οποίος εικάζεται ότι κατάφερε να ξεπλύνει 31 εκατ. δολάρια, που φέρονται να σχετίζονται με δολοφονία συγκεκριμένου πληροφοριοδότη.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε στον «Φ» ότι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Τρόικας θα εστιάζονται σε δύο άξονες:
  • Στην εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου.
  • Στην υλοποίηση των μέτρων που θα επιβληθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το ξέπλυμα
Και οι δύο αυτοί άξονες καθίστανται πλέον ως προαπαιτούμενα στοιχεία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του κυπριακού Μνημονίου, κάτι που υποστηρίζουν όλοι οι πρωταγωνιστές στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφορετική άποψη διατύπωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος «ερωτηθείς εάν το θέμα του ξεπλύματος σχετίζεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης απάντησε αρνητικά».

Αναφορικά δε με τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις για το ξέπλυμα χρήματος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα ευρήματα από Moneyval και Deloitte δεν δικαιολογούν αυστηρή προσέγγιση από την πλευρά των εταίρων μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"