Συλλούρης: Υπό εκβιασμό τελούσε η Βουλή για Λαϊκή

Συλλούρης: Υπό εκβιασμό τελούσε η Βουλή για ΛαϊκήΛευκωσία: Για εξαναγκασμό της Βουλής έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, «σε ένα εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο» με τον οποίο η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Πική, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο κ. Συλλούρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή Θεσμών εξακολουθεί να διερευνά το θέμα της μετακίνησης τεράστιων χρηματικών ποσών από καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες προς το εξωτερικό κατά την περίοδο που ήσαν κλειστές οι Τράπεζες στην Κύπρο, το Μάρτιο του 2013, αλλά και τους αμέσως προηγούμενους μήνες.

Σημαντικό θεωρεί, επίσης, η Επιτροπή Θεσμών, είπε ο κ. Συλλούρης, το ζήτημα με τη μετατροπή καταθετών των κυπριακών Τραπεζών σε επενδυτές με την παραπλάνησή των να αγοράσουν τραπεζικά αξιόγραφα, χάνοντας έτσι την προστασία των χρημάτων που είχαν οι καταθέσεις των.

Κληθείς από τον κ. Πική να σχολιάσει τα όσα είχαν λεχθεί για τη μη ενημέρωση της Βουλής από την Κεντρική Τράπεζα, όταν ήταν να εγκριθεί το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ για στήριξη της Λαϊκής, σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο, στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, είχε διαφωνήσει για την έγκριση του ποσού αυτού και τη διαφωνία του αυτή εξέφρασε και στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οι λόγοι, πρόσθεσε, ήταν ότι ήρθε αυτή η «απαίτηση» με «έναν εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο» και έπρεπε να αποφασίσει η Βουλή αυθημερόν (ημέρα Πέμπτη) και πριν ξημερώσει η επόμενη ημέρα, για να ενισχυθεί η Λαϊκή Τράπεζα με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πέραν την παράκαμψης της ισχύουσας διαδικασίας, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, οι βουλευτές δεν είχαν στη διάθεσή των όλες τις πληροφορίες για να αποφασίσουν. Ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε να δοθεί αναβολή μέχρι την προσεχή Δευτέρα, τουλάχιστον, για να εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο, όμως, χωρίς να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες ενώπιον των βουλευτών, «αναγκάσθηκε η Βουλή να ψηφίσει» για 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, με την παρατήρηση ότι διαφορετικά δεν θα σωζόταν η Λαϊκή Τράπεζα και θα παράσερνε και την Τράπεζα Κύπρου και την κυπριακή οικονομία.

Ο τρόπος, με τον οποίο εκδόθηκαν τα χρεόγραφα για το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, είπε ο κ. Συλλούρης, επικαλούμενος άλλη μαρτυρία που έλαβε προχθές, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το κράτος και αυτό θα εξετασθεί περαιτέρω από την Επιτροπή Θεσμών.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι έχει γίνει μια συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς που ενδεχομένως να έχει νομικές επιπτώσεις και ότι έχει πληροφορηθεί πως «γίνεται επιλογή δανείων που δέχεται η Πειραιώς ότι φεύγουν από τη Λαϊκή Ελλάδας και πάνε στην Πειραιώς» και τίθεται το ερώτημα για το ποσοστό που αγόρασε η Πειραιώς τα δάνεια και τι πιθανά κέρδη θα έχει η Πειραιώς εις βάρος της Λαϊκής και του κυπριακού λαού κατ’ επέκταση.

Στην ερώτηση του κ. Πική εάν η Επιτροπή Θεσμών έχει προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση ή για άλλους θεσμούς του κράτους, ο κ. Συλλούρης δήλωσε πως έχει καθιερωθεί η συστηματική συνεργασία της Επιτροπής Θεσμών με το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως για την καλύτερη εξέταση των σχετικών εκθέσεων, ενώ έχει αρχίσει τώρα η εις βάθος εξέταση του τραπεζικού θεσμού.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, θα πρέπει να εξετασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και να υπάρξουν αποφάσεις για αλλαγές στο σύστημα διορισμών, για την αξιολόγηση υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και να γίνουν ριζικές αλλαγές. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!