Ψηλά ο πήχης για την Τράπεζα Κύπρου

Ψηλά ο πήχης για την Τράπεζα ΚύπρουΛευκωσία: Η επόμενη μέρα στην Τράπεζα Κύπρου ήταν το αντικείμενο πολύωρης συνάντησης που είχε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Σε κλίμα συναίνεσης, κοινή απόφαση και των τριών μερών ήταν όπως η προσωρινή διοίκηση της Τράπεζας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πιστωτικό ίδρυμα από το καθεστώς εξυγίανσης.

Συναίνεση υπήρξε στο θέμα διορισμού του νέου εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ Προεδρικού και Κεντρικής Τράπεζας και στις επόμενες μέρες αναμένεται ο διορισμός του, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη.

 Στόχος είναι ο διορισμός να γίνει το συντομότερο δυνατό και ο μεταβατικός εκτελεστικός διευθυντής να αρχίσει να υλοποιεί όσα αναφέρονται στο μνημόνιο. Η Κεντρική Τράπεζα μόλις κλείσει το θέμα θα απαιτήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει το μνημόνιο, να ετοιμάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα καθορίζει το business plan της τράπεζας και της πιστωτικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2013.

Τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά. Θα πρέπει ανεξάρτητος οίκος, σύμφωνα με το μνημόνιο, να προχωρήσει στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωνε τόσο προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έξοδος της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης, ώστε να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κυπριακή οικονομία. «Μετά από μια σε βάθος, διεξοδική ανάλυση και συζήτηση των θεμάτων στη σύσκεψη υπήρξε πλήρης συναίνεση ειδικότερα στον διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στη σύσκεψη δεν αναφέρθηκαν ονόματα για τον εκτελεστικό διευθυντή.

«Σε ό,τι αφορά το όνομα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα κατ’ αρχήν του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου και το θέμα θα περάσει από μια διαδικασία που αφορά ακόμη και προσωπική συνέντευξη», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουν προετοιμαστεί όλα τα δεδομένα έτσι ώστε η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διορισμού να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, για μια τόσο σημαντική θέση, όπως του Εκτελεστικού Διευθυντή. Για τον χρόνο διορισμού δεν μπορώ να προκαθορίσω συγκεκριμένη μέρα, όμως, δεσμεύτηκαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρός του και η Επιτροπή Διορισμών ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη λειτουργία των επιτροπών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, έχουν ως στόχο την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων καθορίστηκαν και χρονοδιαγράμματα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αποφάσισε να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών του κράτους μέσω των κυπριακών τραπεζών.

Να προσπεραστούν τα εμπόδια

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσει η Τράπεζα Κύπρου το συντομότερο δυνατόν εκτός καθεστώτος εξυγίανσης και σημείωσε ότι όταν γίνει αυτό σημαίνει θα υπερπηδηθούν και τα όποια νομικά εμπόδια. Στη συζήτηση που έγινε στο Προεδρικό τέθηκαν επί τάπητος τα διάφορα θέματα που εμποδίζουν τις ταχείες διαδικασίες για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης.

Πρέπει να ολοκληρωθεί το bail in και το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει χρήματα των καταθετών και να τα μετατρέψει σε κεφάλαιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"