Τελική ευθεία για την Τράπεζα Κύπρου

Τελική ευθεία για την Τράπεζα ΚύπρουΛευκωσία: Την πρόσληψη του τραπεζίτη Μιχάλη Κολακίδη για τη θέση εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Με παρόντες τους 13 από τους 15 διοικητικούς συμβούλους, οι 10 σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του κ. Κολακίδη, οι δύο ήταν υπέρ του Χρήστου Χρήστου και ένας υπέρ του Τάκη Αράπογλου. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα την τελική αξιολόγηση των εισηγήσεων της Επιτροπής Διορισμών για τη θέση Διευθύνοντα Συμβούλου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε την πρόταση του προς την Κεντρική Τράπεζα, ως Αρχή εξυγίανσης, για λήψη της τελικής απόφασης», προστίθεται. 

Με βάση το μνημόνιο, την τελική απόφαση για το διορισμό θα λάβει η Κεντρική Τράπεζα σε διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κολακίδης ήταν από τις αρχικές επιλογές της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θετικά τοποθετήθηκε και η Κυβέρνηση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αναμένεται να διαβουλευθεί με τον κ. Κολακίδη τους όρους του συμβολαίου και την αμοιβή και μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου να υπάρξει θετική ή αρνητική κατάληξη.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ένα από τα αγκάθια που υπήρχε ήταν ο χρόνος διάρκειας του συμβολαίου και για το λόγο αυτό εξετάζεται να έχει μεσοπρόθεσμη διάρκεια.

Με βάση το μνημόνιο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος θα διοριστεί μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης συνέλευσης των νέων μετόχων που θα προκύψουν από τους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου. Μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο ο νέος εκτελεστικός διευθυντής θα κληθεί να καταρτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, στο οποίο θα συμπεριληφθεί και η μείωση του προσωπικού και του λειτουργικού κόστους.

Οι εξελίξεις πάντως τρέχουν σε όλα τα επίπεδα και ο αμερικανικός κολοσσός Blackrock αναμένεται να αναλάβει το due diligence της Τράπεζας Κύπρου.

Ο διορισμός του οίκου σκόνταφτε μέχρι στιγμής στην απουσία Διοικητικού Συμβουλίου στην Κεντρική Τράπεζα, που είναι αρμόδιο να εγκρίνει το κονδύλι για τη σύμβαση. Επειδή το θέμα του διορισμού του Δ.Σ. ενδέχεται να καθυστερήσει, ο διοικητής θα προχωρήσει με την ανάθεση του έργου στον χαμηλότερο προσφοροδότη που είναι η Blackrock.

Προϋπόθεση είναι ότι ο ξένος οίκος να αποδεχθεί τη μη καταβολή της προκαταβολής του 20% της αμοιβής που προνοούν τα έγγραφα της προσφοράς.

Το due diligence θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και από την έκβαση του θα καθοριστεί το τελικό ποσό του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Το ελάχιστο ποσοστό της ανταλλαγής καταθέσεων με μετοχές είναι 37,5% και με βάση τα σχετικά διατάγματα που εκδόθηκαν τον Μάρτιο, μπορεί να φθάσει μέχρι το 60%.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"