Η Τρόικα κούρεψε και τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα

Η Τρόικα κούρεψε και τα ακτινοθεραπευτικά κέντραΛευκωσία: Η τρόικα και το ξεψάχνισμα των δαπανών της υγείας λόγω μνημονίου άφησαν πίσω αναπτυξιακά έργα τα οποία το Κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσε να προωθήσει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει λόγω διαδικασιών και εμπλοκών που παρουσιάζονταν στην πορεία. Έτσι, αυτή τη στιγμή, τα δύο ογκολογικά-ακτινοθεραπευτικά κέντρα στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, μπαίνουν στα συρτάρια ενώ και η προσφορά για τη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Λευκωσίας, η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί και ως επείγουσα ανάγκη, έχει επίσης παγοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά στα ακτινοθεραπευτικά κέντρα, η απόφαση είναι κάπως πιο περίπλοκη αφού όπως πληροφορούμαστε δεν πρόκειται για μια απλή αναβολή της υλοποίησης των έργων, αλλά για επανεξέταση των αποφάσεων που είχαν λάβει τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις την περασμένη δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι, θα γίνει μια νέα μελέτη για να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες της Κύπρου και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εκ νέου το πού και πότε θα δημιουργηθεί ένα νέο ή περισσότερα, ακτινοθεραπευτικά κέντρα. Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εκείνο που φαίνεται να ενόχλησε την Τρόικα ήταν η απόφαση για δημιουργία δύο ακτινοθεραπευτικών κέντρων τα οποία θα εξυπηρετούσαν ένα μικρό πληθυσμό, με δεδομένη μάλιστα και τη λειτουργία τρίτου ογκολογικού ιδρύματος στη Λευκωσία. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Αναφέρεται ότι το κονδύλι και για τα δύο ακτινοθεραπευτικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού για το 2013 έφθανε τα €4,6 εκατομμύρια, τα οποία η Βουλή δέσμευσε κατά την έγκριση των προϋπολογισμών του έτους.

Σε ό,τι αφορά στη μονάδα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου της Λευκωσίας, οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα η ανάγκη για τη δημιουργία της κρίθηκε εδώ και χρόνια επιτακτική αφού αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς, η υφιστάμενη μονάδα λειτουργεί μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους.

Οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας μονάδας θα άρχιζαν, βάσει χρονοδιαγραμμάτων, πριν από το τέλος Μαΐου και η μονάδα θα ήταν έτοιμη, εξοπλισμένη και στελεχωμένη περί τα μέσα Αυγούστου του 2014. Το κόστος του έργου μόνο για τις κτηριακές εγκαταστάσεις είχε υπολογιστεί γύρω στα €2,7 εκατομμύρια. Οι οδηγίες όμως που δόθηκαν, λόγω εξοικονομήσεων, είναι η παγοποίηση των διαδικασιών μέχρι νεότερων αποφάσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"