Εκτάκτως λιμουζίνα για τον τέως Πρόεδρο

Εκτάκτως λιμουζίνα για τον τέως ΠρόεδροΛευκωσία: Την αποδέσμευση ποσού ύψους €43.188 ζήτησε εκτάκτως το Υπουργείο Οικονομικών από τη Βουλή προκειμένου να αγοραστεί αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού από τον Όμιλο Πηλακούτα για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά ενός αφορολόγητου ΒΜW 730i. Η τιμή του συγκεκριμένου αυτοκινήτου στην αγορά μπορεί να ξεπεράσει και τα €80.000 ανάλογα με τον εξοπλισμό που φέρει.

Το αυτοκίνητο που επιλέγηκε για τον κ. Χριστόφια είναι πολυτελέστατο, όχι όμως, αλεξίσφαιρο και είναι έτοιμο για παράδοση αρκεί να ανάψει το πράσινο φως η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κάτι που δεν έπραξε χθες.

Επιλέγηκε ο όμιλος Πηλακούτας καθώς είναι ο ανάδοχος που παραχώρησε με προϋποθέσεις δωρεάν στο Κράτος 48 λιμουζίνες της γερμανικής μάρκας για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι, με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι πρώην πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δικαιούχοι οχημάτων κυβισμού μεταξύ 29 και 36 αλόγων.

Το προεδρικό όχημα μάρκας Mercedes που αγοράστηκε για τις διακινήσεις του κ. Χριστόφια όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδόθηκε στη φρουρά του κ. Αναστασιάδη, με τον τέως πρόεδρο να διακινείται σήμερα με ένα από τα εφεδρικά αυτοκίνητα της προεδρικής φρουράς.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την αποδέσμευση ποσού €79.034 για την αγορά άλλων δύο ΒΜW, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην κυπριακή Προεδρία και το Κράτος υποχρεώθηκε να τα αγοράσει λόγω παραβίασης όρου της συμφωνίας με τον όμιλο Πηλακούτα, ο οποίος προέβλεπε την επιστροφή όλων των αυτοκινήτων νοουμένου ότι, δεν διένυσαν πέραν των 10.000 χλμ.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στην υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον όμιλο Πηλακούτα για την προμήθεια 48 σαλούν ΒΜW σαλούν μεσαίου και μεγάλου κυβισμού (20 μέχρι 30 αλόγων) για την περίοδο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012 με το δικαίωμα, εάν η Δημοκρατία το επιθυμούσε, μετά το τέλος της πιο πάνω περιόδου να επιστρέψει στον Όμιλο Πηλακούτα μέρος ή το σύνολό τους, καταβάλλοντας μόνο το κόστος χρήσης / απόσβεσης για την περίοδο που θα έχουν χρησιμοποιηθεί, το οποίο κόστος στην προκειμένη περίπτωση ήταν μηδενικό καθώς παραχωρήθηκαν δωρεάν.

Στις σχετικές συμβάσεις υπήρχε πρόνοια με βάση την οποία «όσα οχήματα αποφασιστεί να επιστραφούν στον ανάδοχο της Σύμβασης θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή να έχουν υποστεί μόνο φυσιολογικές φθορές λόγω χρήσης και να μην έχουν διανύσει περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα (ένδειξη οδομέτρου)».

Σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να μην ασκηθεί το δικαίωμα για αγορά αριθμού οχημάτων επιστράφηκαν 46 από τα 48 ΒΜW. Δυο οχήματα διαπιστώθηκε ότι είχαν διανύσει πέραν των 10.000 χιλιομέτρων και ως εκ τούτου η Δημοκρατία αναγκάστηκε να τα αγοράσει.

Το ένα BMW θα παραχωρηθεί στον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου λόγω των σοβαρών μηχανικών προβλημάτων που παρουσίασε το υφιστάμενο υπηρεσιακό όχημα και το δεύτερο, στη Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, το υπηρεσιακό όχημα της οποίας, «έφαγε τα ψωμιά του».

Βουλευτές προτίθενται να ζητήσουν γραπτώς τους λόγους που αφέθηκαν τα δυο οχήματα να ξεπεράσουν το όριο των 10.000 χιλιομέτρων, ενώ μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν άλλα οχήματα του ίδιου τύπου που είχαν λιγότερα χιλιόμετρα καταγεγραμμένα στο οδόμετρό τους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών που παρευρέθηκε χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής δεν ήταν σε θέση να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"