Αλαλούμ με την Ιατρική Σχολή

Αλαλούμ με την Ιατρική ΣχολήΛευκωσία: Χωρίς να γνωρίζουν εάν οι κόποι τους θα ανταμειφθούν, προσέρχονται σήμερα στα εξεταστικά κέντρα 688 νέοι, οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον για να σπουδάσουν Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ακόμα και αν εξασφαλίσουν θέση, παραμένει αβέβαιο εάν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν το όραμά τους καθώς η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, μπορεί να ήταν δεδομένη την περασμένη βδομάδα, όμως τις τέσσερις τελευταίες μέρες βρίσκεται στον αέρα.

Το θέμα προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης διαβεβαίωνε χθες ότι η Σχολή θα λειτουργήσει κανονικά τον Σεπτέμβριο.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε και επισήμως ότι έχει καταθέσει πρόταση νόμου του βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, με στόχο να ανασταλεί η λειτουργία της.

Η ενέργεια του Συναγερμού «πάγωσε» το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο πρύτανης του οποίου μέχρι πρότινος λάμβανε διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Σοκ προκάλεσε και στο Υπουργείο Παιδείας, αφού μέχρι την περασμένη Τρίτη – ημέρα που ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλυψε την ύπαρξη της επίμαχης πρότασης – δεν είχε ιδέα για το τι θα επακολουθούσε.

Ας σημειωθεί ότι ο ΔΗΣΥ, για να αιτιολογήσει την απόφασή του, επικαλείται τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, υποστηρίζοντας πως «η λειτουργία της συγκεκριμένης σχολής, όσο κι αν είναι αναμφίβολα χρήσιμη, συνεπάγεται υπέρμετρο κόστος για το κράτος». Εισηγείται δε, όπως η αναστολή διαρκέσει έως ότου λήξει το συμφωνημένο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας (δηλαδή μέχρι το 2016).

Προτείνει, ακόμα, η Βουλή να ζητήσει από την εκτελεστική εξουσία να ληφθεί μέριμνα ώστε να δοθούν πλήρεις υποτροφίες από το ΙΚΥ στους επιτυχόντες των Παγκυπρίων Εξετάσεων που θα εξασφαλίσουν θέση στη συγκεκριμένη Σχολή, προκειμένου να σπουδάσουν Ιατρική στο εξωτερικό.

Πάντως, προτού εκδοθεί η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο Υπουργός Πέτρος Πετρίδης με δηλώσεις στον «Φ» εξέφραζε έκπληξη που παραμονή των εξετάσεων γίνεται λόγος για αναβολή της λειτουργίας της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ως απλός πολίτης θεωρώ αδόκιμο, τελευταία στιγμή να τίθεται θέμα αναστολής».

«Ως Υπουργός της Κυβέρνησης», συνέχισε, «οι οδηγίες που είχα ήταν να διεκπεραιωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, για να λειτουργήσει κανονικά τον Σεπτέμβρη». Ο κ. Πετρίδης αποκάλυψε, επίσης, ότι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί χωρών του αραβικού κόλπου έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους φοιτητές από τις χώρες τους θα μπορούν να σπουδάσουν στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πάντως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χριστοφίδης, , δεν έκρυψε τη λύπη και την απογοήτευση του για τις εξελίξεις. Ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο θα δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"