Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν σε αναβάθμιση των σχέσεών τους

Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν σε αναβάθμιση των σχέσεών τουςΤελ Αβίβ: Στο επόμενο στάδιο θέλουν να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία Κύπρος και Ισραήλ  ώστε αυτή να αποκτήσει και στρατηγική σημασία. Το γεγονός ότι υπήρξε από ισραηλινής πλευράς μια θετική προσέγγιση για ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο αφήνει ικανοποιημένη τη Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη γειτονική χώρα έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που ολοκληρώνει σήμερα το ταξίδι του στο Ισραήλ, εμφανίστηκε στη διάρκεια των δηλώσεών του απόλυτα ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου. Συνομιλίες που είχαν στο επίκεντρό τους όχι μόνο την ανασκόπηση της έως τώρα πορείας της συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και το πώς Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν στην επόμενη φάση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι εγκαινίασαν «ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά 20λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν «όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

Σημείωσε ότι στις συνομιλίες, ως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία όσον αφορά τα θέματα ενέργειας. «Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων. Επιπλέον συμφωνήσαμε την ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την κατάσταση στην περιοχή και ειδικότερα το θέμα της Συρίας για το οποίο ο κ. Αναστασιάδης είπε η προσοχή τους επικεντρώθηκε στον «κίνδυνο που ενέχει η ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή».

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κνεσέτ (Βουλή του Ισραήλ) Γιούντι Εντελστάιν, ο οποίος υπογράμμισε πως οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου δεν εξαρτώνται από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, αλλά είναι προς όφελος των δύο λαών, των δύο χωρών και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό αξιωματούχο ότι το Ισραήλ μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως τον πλέον αξιόπιστο γείτονα της.

Στις δηλώσεις του ο κ. Εντελστάιν, απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, του ανέφερε ότι «μια επίσκεψη του δικού σας βεληνεκούς φέρνει τις μεταξύ μας σχέσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο και για μας είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι -παρόλο που λέμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περιοχή- κάποιοι από τους γείτονές μας είναι σίγουρα λιγότερο δύσκολοι και είναι υπέροχο ότι έχουμε επιχειρηματικές, πολιτιστικές, πολιτικές και διπλωματικές ανταλλαγές μεταξύ μας.

Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Εντελστάιν.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «πάντοτε σας θεωρούμε ως ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή και συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες. Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος και σταθερός φίλος του Ισραήλ».

Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος πιστεύει πως μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη «στους γείτονες μας σε αυτό και να βασίσουμε το μέλλον μας στη στήριξη που έχουμε από τους γείτονές μας, ιδιαίτερα με αυτούς που μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"