Τ. Κύπρου: Κεφάλαια €3,17 δισ. από το κούρεμα

Τ. Κύπρου: Κεφάλαια €3,17 δισ. από το κούρεμαΛευκωσία: Ολοκληρώνεται το παζλ με την Τράπεζα Κύπρου μετά την ανακοίνωση του προκαταρκτικού ισολογισμού και εν αναμονή του διορισμού του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή. Ο ισολογισμός της νέας Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που έχουν μεταβιβαστεί από τη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο αρχικός, προκαταρκτικός ενοποιημένος ισολογισμός της Τράπεζας Κύπρου δείχνει τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας με δείκτη κύριων βασικών κεφαλαίων ύψους 13%, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων που υπόκεινται σε δικαστικές διαδικασίες.

Εξαιρουμένων των πιο πάνω καταθέσεων ο δείκτης υπολογίζεται σε 12%.

«Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει αυτή τη στιγμή υψηλή κεφαλαιοποίηση, κατάλληλα στελεχωμένο Διοικητικό Συμβούλιο και επαρκείς διαδικασίες εσωτερικής διακυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα με αφορμή την παρουσίαση του ενοποιημένου αρχικού ισολογισμού.

Ο ισολογισμός της νέας Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνει σύνολο περιουσιακών στοιχείων €38,34 δισ. και συνολικές υποχρεώσεις €34,73 δισ.

Από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τα €23,87 δισ. προέρχονται από την Τράπεζα Κύπρου και τα €14,47 δισ. από τον ισολογισμό της Λαϊκής Τράπεζας. Στις υποχρεώσεις της νέας Τράπεζας Κύπρου υπάρχει η έκτακτη ρευστότητα (ELA) €11,03 δισ., από τα οποία τα €9,1 δισ. προέρχονται από τη Λαϊκή και το €1,9 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου.

Οι καταθέσεις πελατών του ενοποιημένου συγκροτήματος ανέρχονται σε €23,10 δισ., από τα οποία τα €18,6 δισ. είναι από την Τράπεζα Κύπρου και τα €4,49 δισ. μεταφέρθηκαν από τον ισολογισμό της Λαϊκής.

Τα καθαρά δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες ανέρχονται σε €25,63 δισ. εκ των οποίων τα €16,7 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου και τα €8,93 δισ. από τη Λαϊκή.

Καταγράφεται επίσης η έκδοση μετοχών από την Τράπεζα Κύπρου προς τη Λαϊκή Τράπεζα αξίας €727 εκατ. Με βάση τον προκαταρκτικό ισολογισμό της «νέας» Τράπεζας Κύπρου, από τη μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων με αρχικό κούρεμα 37,5% συγκεντρώθηκαν κεφάλαια €3,172 δισ.

Στο κεφάλαιο και στο αποθεματικό €727 εκατ. συνεισφέρει η Λαϊκή, ενώ €2,809 δισ. είναι το ύψος των κεφαλαίων που υπήρχαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται στα €3,613 δισ.  Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ακόμα ότι η μετατροπή του 37,5% των καταθέσεων σε μετοχές έχει ολοκληρωθεί και οι πελάτες της τράπεζας έχουν ενημερωθεί ανάλογα. Το τελικό ποσοστό των καταθέσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να μετατραπεί σε κεφάλαιο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα ανεξάρτητης αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της τράπεζας.

Η διαδικασία επιλογής του ανεξάρτητου οίκου που θα διενεργήσει την αποτίμηση έχει ολοκληρωθεί και ο οίκος θα διοριστεί μόλις συμπληρωθούν οι θέσεις που παραμένουν κενές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας ούτως ώστε να υπάρχει η απαραίτητη απαρτία για τη λήψη απόφασης διορισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει μέχρι τέλος της εβδομάδας την απάντηση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank Μιχάλη Κολακίδη, κατά πόσον θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"