Δόση €3 δισ. και… μαστίγιο από το Eurogroup

Δόση €3 δισ. και… μαστίγιο από το EurogroupΛευκωσία: Την πρώτη δόση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (δύο + ένα) έχει από χθες στα χέρια της η Κύπρος, ωστόσο αυτό δεν έγινε χωρίς νέους όρους. Την αποδέσμευση των πρώτων δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας συνοδεύει απόφαση του Eurogroup με την οποία επιβάλλεται διετής επιτήρηση για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος.

Οι θετικές για τη χώρα μας εκθέσεις από Moneyval και Deloitte δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από μέλη του Eurogroup, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκφράστηκαν θέσεις προσβλητικές και ακραίες.

Ιδιαίτερα επιθετικοί ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, που αμφισβήτησαν το περιληπτικό έγγραφο που κατέθεσε στο Eurogroup η Λευκωσία.

Μάλιστα η Φινλανδή υπουργός έφθασε στο σημείο να απαιτήσει κατάθεση ολόκληρων των εκθέσεων, κάτι που στην ουσία θα σήμαινε κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου και  καταπάτηση προσωπικών δεδομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τελικά, το σώμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επέβαλε στη χώρα μας «σχέδιο δράσης» για αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, το οποίο θα συμφωνηθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Τρόικα, περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει ότι η Τρόικα υπέβαλε «συστάσεις για αντιμετώπιση των ανεπαρκειών που θα ενσωματωθούν στο σχέδιο δράσης», οι οποίες, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, εστιάζονται στην «εφαρμογή» της κοινοτικής νομοθεσίας, επί της οποίας διαπιστώνεται «έλλειμμα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απεκάλυψε ακόμη ότι η Κύπρος θα βρίσκεται «υπό εποπτεία τα επόμενα δύο χρόνια».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"