Προς το χειρότερο τα δεδομένα της οικονομίας, λέει ο Ν. Παπαδόπουλος


Προς το χειρότερο τα δεδομένα της οικονομίας, λέει ο Ν. ΠαπαδόπουλοςΛευκωσία: Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μετά την πολύωρη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ότι «έχουμε να χειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αφού τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας έχουν δυστυχώς διαμορφωθεί προς το χειρότερο».  
Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή εστιάζεται σε τρεις άξονες, «που είναι σωστή».
 
Οι άξονες αυτοί, είπε είναι να επιδιωχθεί το ταχύτερο δυνατόν η ομαλοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, να προχωρήσουμε στο συντομότερο στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που κατά γενική παραδοχή στραγγαλίζουν την κυπριακή αγορά κι αυτή η χαλάρωση μπορεί να έχει δύο κατευθύνσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για διεθνείς δραστηριότητες που δεν έχουν άμεσα σχέση με την εσωτερική αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επίσης, είπε, γεννούνται τεράστια ερωτήματα σχετικά με το πώς η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις στα δημοσιονομικά.
 
«Η Γενική Λογίστρια ήταν πολύ ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τις άμεσες δημοσιονομικές απαιτήσεις της Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης, αν προχωρήσουμε σε επικύρωση της θα είναι μέσα στον Μάιο. Επομένως, ο Απρίλιος είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος μήνας και σύμφωνα με τη Γενική Λογίστρια, ήδη ξεκινούν να φαίνονται δυστυχώς κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών των λειτουργικών δαπανών του κράτους», είπε. 
Υπάρχει ένας κίνδυνος αυτή τη στιγμή, συνέχισε, να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες κι «ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος γιατί κανένας μας δεν θέλει να δει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρεί σε οποιαδήποτε στάση πληρωμών».
 
Εμείς αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε από πλευράς της Κυβέρνησης, ανέφερε, είναι με την μορφή του κατεπείγοντος να επιληφθεί αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος. 
«Δεν θέλουμε να δούμε ούτε υπαλλήλους ούτε συνταξιούχους και οποιονδήποτε άλλο να παραμένει απλήρωτος», πρόσθεσε.
 
Κάποια σημαντικά νέα στοιχεία που έχουν δει σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ερωτηματικά που έχουν εγερθεί σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία τράπεζα έχει αγοράσει τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. 
«Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις το κατά πόσον είχε γνώση η Κυβέρνηση ή κατά πόσον είχε ενημερωθεί η τρόικα ότι στέλεχος της Τράπεζας είχε μερικά εκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Λαϊκή Τράπεζα και ο ίδιος είχε συνδεδεμένες σε εαυτόν εταιρείες και τι διευθετήσεις έχει ερωτηθεί ο κ. Διοικητής έχουν γίνει για να γνωρίζουμε κατά πόσον αυτές οι υποχρεώσεις του συγκεκριμένου στελέχους και των εταιρειών του θα πληρωθούν ώστε το κόστος αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μην το επιφορτιστεί για ακόμη μια φορά ο κΚύπριος καταθέτης και φορολογούμενος», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει ζητηθεί ονομαστικός κατάλογος για τις εξαιρέσεις που έχουν περιληφθεί στα διατάγματα των δύο τραπεζών. 
Είπε ότι οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον όπως όλα δείχνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 60% των καταθέσεων τους θα μείνουν δεσμευμένο.
 
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει σήμερα, συνέχισε, είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και από εκεί και πέρα μια περίοδος τριών μηνών ώστε να διευκρινιστεί η διαδικασία και το ποσοστό του κουρέματος. 
«Οποια και να ήταν τα λάθη των προηγούμενων ημερών αυτά ωχριούν μπροστά στις εγκληματικές λανθασμένες αποφάσεις που προηγήθησαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια και μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα|, δήλωσε.
 
Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν τον Μάιο 2011, συνέχισε, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε βρεθεί εκτός αγορών υπέβαλλε αίτηση αμέσως για να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, όπως έκαμαν όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης όταν βρέθηκαν εκτός αγορών, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. 
Μετά από δύο χρόνια, είπε, έχουμε την ολοκληρωτική καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τον κίνδυνο να έχουμε μια συρρίκνωση της οικονομίας που θα ξεπεράσει το 15 ή ίσως και το 20% με τα χειρότερα σενάρια.
 
Το ερώτημα αν θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, πρέπει να το απαντήσει η Ερευνητική Επιτροπή, καθώς και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Ερωτηθείς για έξοδο από το ευρώ είπε ότι επιδίωξη μας είναι να παραμείνουμε στο ευρώ, στην καρδιά της ΕΕ και δεν υπάρχει άλλο μέλλον για την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Εδώ που φτάσαμε όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», συμπλήρωσε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"