Έρχεται η μεγάλη μάχη για το νέο πρόεδρο της «ακυβέρνητης» Ιταλίας


Έρχεται η μεγάλη μάχη για το νέο πρόεδρο της «ακυβέρνητης» ΙταλίαςΡώμη: Χρονικό ορίζοντα οκτώ έως δέκα ημερών χαράσσει ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την ολοκλήρωση του έργου της task force, όπως αποκαλείται επίσης από τα ιταλικά μέσα η «ομάδα σοφών» που καλείται να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων επί οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων με την ελπίδα ότι θα καταστεί ευκολότερος ο σχηματισμός κυβέρνησης. 
 
Κεντροαριστερά, δεξιά και Μπέπε Γκρίλο εμμένουν στις θέσεις τους, και καθώς πλησιάζει η εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας το σκηνικό παραπέμπει σε... σύρραξη, με την μπερλουσκονική παράταξη να «δείχνει τα δόντια της» στην υπόθεση που θέλει τον Ρομάνο Πρόντι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.
 
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία βρίσκουν τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να επαναλαμβάνει πως υπάρχει μόνο μία κυβερνητική πρόταση, αυτή της Κεντροαριστεράς. Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει ξανά μεγάλο συνασπισμό με τη μπερλουσκονική δεξιά και χαρακτηρίζει παράλληλα καταστροφικό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.
 
Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος παρουσίασε την Τρίτη τις προγραμματικές του προτάσεις για κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται ηγεσία και όχι μεγάλο συνασπισμό.
 
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι εάν το όνομά του αποτελεί εμπόδιο, θα κάνει πίσω. Ζητώντας, άλλωστε, προ ημερών την κυβερνητική εντολή από τον ιταλό πρόεδρο ο γραμματέας των Δημοκρατικών είχε καταστήσει σαφές πως «δεν βάζει τον εαυτό του μπροστά».
 
Εκ μέρους του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), ο γραμματέας Αντζελίνο Αλφάνο επιτίθεται στον Μπερσάνι και διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει κανένας διάλογος «με εκείνους που θέλουν να καταλάβουν όλους τους θεσμούς» -αναφερόμενος στην προοπτική μίας υποψηφιότητας Πρόντι για το Κυρηνάλιο Μέγαρο. 
 
Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα «τα θέλει όλα, κάλπες γρήγορα», είναι το μήνυμα που στέλνει η ιταλική δεξιά. Και το Κίνημα 5 Αστέρων επιμένει να μην στηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα, λέγοντας ότι ουδείς αξίζει ψήφου εμπιστοσύνης.
 
Κατ' ουσίαν ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έκλεισε την πόρτα σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, καθώς κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν την εκπνοή της θητείας του στις 15 Μαΐου.
 
Συνεπώς στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του διαδόχου του, ο Ιταλός πρόεδρος θα καλέσει εκ νέου τα κόμματα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο (Προεδρικό Μέγαρο) για την ύστατη προσπάθειά του να κλείσει συμφωνία για κυβερνητικό σχήμα με βάση το πολιτικό πρόγραμμα κοινής αποδοχής που θα έχουν συγκροτήσει οι επιτροπές σοφών.
 
Εάν ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αποτύχει, τη σκυτάλη θα παραλάβει ο επόμενος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας -για την εκλογή του οποίου θα δοθεί και η μεγάλη μάχη. 
 
Ο Μπερσάνι θα κληθεί να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας υποψηφιότητας Πρόντι που θα μπορούσε να αποσπάσει συναίνεση εκ μέρους του Κινήματος 5 Αστέρων (αν και ανωνύμως πηγές του κόμματος το διέψευσαν, λέγοντας ότι ο Πρόντι «είναι "πολύ συνδεδεμένος" με τα παλαιά κόμματα»), όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα «La Repubblica».
 
Μία ανάλογη κίνηση του Μπερσάνι θα σήμαινε κήρυξη πολέμου για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σταθερά τονίζει πως ο επόμενος πρόεδρος της Ιταλίας θα πρέπει να επιλεγεί από κοινού από τα κόμματα και προειδοποιεί πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ανήκει στην Αριστερά, δεδομένου ότι διατηρεί ταυτόχρονα την προεδρία Βουλής και Γερουσίας.
 
Οι «σοφοί» ανέλαβαν έργο - Πικρία Ναπολιτάνο
 
Οι δέκα «σοφοί» που διορίστηκαν από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πολιτικοί και νομικοί- πέρασαν την Τρίτη τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου, αρχίζοντας επίσημα την εργασία τους εν μέσω κύματος επικρίσεων από τα κόμματα για τη σχετική πρωτοβουλία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 
Κατόπιν συνάντησης με τις δύο επιτροπές, η ιταλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση φρενάροντας τις πιέσεις για άμεσα αποτελέσματα με την επισήμανση ότι «για να είναι χρήσιμοι, ο σωστός χρόνος [που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους] είναι οκτώ με δέκα ημέρες».
 
Ο Ιταλός πρόεδρος επισήμανε πως βρέθηκε σε κατάσταση αδυναμίας να προχωρήσει στην αναζήτηση λύσης δεδομένης της ακαμψίας, όπως υπογράμμισε, των θέσεων των κομμάτων. Και σημείωσε πως με τη σύσταση των επιτροπών μπορεί τουλάχιστον να επιχειρηθεί η δημιουργία πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων για την άρση του αδιεξόδου.
 
Και υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας του, στο σημείο αυτό ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αποσαφήνισε στην ανακοίνωση ότι οι δύο επιτροπές «δεν θα καταδείξουν τον ένα ή τον άλλο τύπο κυβέρνησης». Η ανακοίνωση περιλάμβανε, επίσης, τη συγγνώμη Ναπολιτάνο για την απουσία γυναικών από τη σύνθεση των επιτροπών.
 
Ο Ιταλός πρόεδρος τις περασμένες ώρες δεν είχε κρύψει την πικρία του για το γεγονός ότι «τον άφησαν μόνο τα κόμματα», όπως γράφει η «Corriere della Sera», και για το βομβαρδισμό του με κριτική: «Μετά από επτά χρόνια ολοκληρώνω τη θητεία μου με ένα σουρεαλιστικό τρόπο, όντας αντικείμενο παράλογων αντιδράσεων, καχυποψίας και ακατανόητων συνωμοσιών»...
 
Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) και η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι αντέδρασαν στην πρωτοβουλία απαιτώντας να αρχίσουν άμεσα εκ νέου διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο, ενώ o Μπέπε Γκρίλο δήλωσε ότι η Δημοκρατία «δεν έχει ανάγκη από νοσοκόμες».
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αν και στο εσωτερικό του είναι βαθιά διχασμένο για τις επόμενες κινήσεις, εμφανίστηκε πιο συνεργάσιμο ως προς τις κινήσεις του προέδρου -τις οποίες και στηρίζει απόλυτα η Επιλογή Πολιτών του απερχόμενου Μάριο Μόντι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!