Βοήθεια από Ρεν ζήτησε ο Πρόεδρος

Βοήθεια από Ρεν ζήτησε ο ΠρόεδροςΛευκωσία: Επικοινωνία με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν ενόψει των σημερινών αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στο Δουβλίνο, είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για επίσπευση των διαδικασιών για το κυπριακό μνημόνιο περιγράφοντάς του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία θετικών δηλώσεων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να αλλάξει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις με τις δυο τράπεζες.

Σήμερα στο Γιούρογκρουπ αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο και να ανοίξει ο δρόμος για τελική έγκρισή του. Η συνεδρία γίνεται υπό τη σκιά προσχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι €23 δισ. και όχι €17,5 δισ. όπως αρχικά υπολογίστηκαν.

Η Επιτροπή στο έγγραφό της αναφέρει ότι €10,6 δισ. θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων και την ανταλλαγή των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου με μετοχές, ωστόσο τα ποσά αναγράφονται σε παρένθεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα οριστικοποιηθούν σήμερα.
 
Άλλα €400 εκατ. υπολογίζονται από την πώληση αποθεμάτων χρυσού, €600 εκατ. από νέα φορολογικά έσοδα και €1,4 δισ. από μεταφορά στοιχείων ενεργητικού στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η αύξηση των αναγκών στα 23 δισ. οφείλεται στην αναβλητικότητα που υπέδειξε η προηγούμενη Κυβέρνηση και μεταξύ άλλων στις εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"