Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την οικονομία και την ανεργία, λέει ο Σαμαράς

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την οικονομία και την ανεργία, λέει ο ΣαμαράςΑθήνα: Με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς σε δήλωσή του τόνισε ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την οικονομία, αλλά και μια «τάση» ανάσχεσης της ανεργίας.

«Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ η καθεμιά, από την οποία προκύπτει ότι μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013.

«Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Και τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισ. συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ.

» Και επιπρόσθετα, θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας.»

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

«Το κλίμα έχει αλλάξει. Η εικόνα αλλάζει. Η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά. Και η ελπίδα, που ήδη κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι» κατέληξε.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρέθηκαν δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα στον πρωθυπουργό, το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας σε κάθε κλάδο και σε ολόκληρη επικράτεια.

»Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας στον τομέα της απασχόλησης και τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Η πρώτη απεικόνιση των ροών απασχόλησης από το νέο σύστημα "Εργάνη" συνδυάζεται με θετικές εξελίξεις κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

ΠΑΣΟΚ: «Οι προτάσεις μας αποκτούν κεντρική θέση»

Αναφερόμενη στη σύσκεψη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «χαιρόμαστε που οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποκτούν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα του πρωθυπουργού».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ετοιμάσει και θα αποστείλει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις που αποσκοπούν στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος που έχει καταθέσει το Κίνημα για την ανάσχεση της ανεργίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στο Πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ώστε η κοινωνία να δει πώς οι δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί στόχοι συμβαδίζουν με τη μέριμνα για κοινωνική συνοχή και απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (18:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει συνολική ενημέρωση του πρωθυπουργού, ενώ θα επιλεγούν και οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"