Ευρωβαρόμετρο: Λιγότερο Ευρωπαίοι νοιώθουν οι Κύπριοι


Πρώτοι στην Ευρώπη σε ότι αφορά την πιθανότητα να κάνουν χρήση της «Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών» κατατάσσονται οι Κύπριοι πολίτες, όπως και πρώτοι ανάμεσα στους «27» που ζητούν να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματά τους.
Ωστόσο, όπως δείχνει το Ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου (3 και 18 Νοεμβρίου 2012), οι Κύπριοι ένοιωθαν λιγότερο Ευρωπαίοι σε σχέση με έξι μήνες πριν, παρά το ότι η έρευνα διεξήχθη όταν η Κύπρος είχε την Προεδρία της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα κύρια γεγονότα που κυριαρχούσαν στα ΜΜΕ εκείνη την περίοδο ήταν η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η οικονομία και οι συνομιλίες με την Τρόικα.
Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησε πως αισθάνονται ότι είναι πολίτες της ΕΕ (55%), (μέσος όρος ΕΕ-63%).  Οι Έλληνες είναι εκείνοι που νοιώθουν λιγότερο Ευρωπαίοι από όλους, ενώ οι πολίτες του Λουξεμβούργου είναι εκείνοι που νοιώθουν πιο Ευρωπαίοι. Σε σύγκριση με την Άνοιξη 2012, οι Κύπριοι αισθάνονται λιγότερο πολίτες της ΕΕ, σημειώνοντας μείωση στο ποσοστό αυτό κατά 7% (από 62%) κάτι που αποδίδεται κυρίως σε θέματα οικονομίας. 
Εντύπωση προκαλεί το ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που πιο πιθανόν να χρησιμοποιήσει την ‘Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών’ (43% των Κυπρίων απάντησαν θετικά). Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η Κομισιόν οφείλει να εξετάσει ένα θέμα που προτάσσεται από ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη.
Η απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων (85%) απάντησε πως θα ήθελε να γνωρίζει περισσότερα για τα δικαιώματα τους ως πολίτες της ΕΕ (ιατρική βοήθεια, εργασία, σπουδές, παραμονή σε άλλη χώρα της ΕΕ). Αυτό αποτελεί και με διαφορά το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από την ΕΕ, η Κύπρος είχε το πέμπτο ψηλότερο ποσοστό, με το 63% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι προσδοκεί πως η ΕΕ θα βοηθήσει στην βελτίωση της οικονομίας και στην καταπολέμηση της κρίσης (ΕΕ27-49%).
Όσο αφορά τις προσδοκίες για σταθερότητα τόσο οικονομική όσο και τραπεζική, το 32% των Κυπρίων ερωτηθέντων έδωσε αυτή την απάντηση που αποτελεί το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ27 που είναι μόνο 10%. Κατά μεγάλο ποσοστό (19%) οι Κύπριοι ερωτηθέντες προσδοκούν πως η ΕΕ θα συμβάλει στις διεθνείς σχέσεις , με διαφορά το ψηλότερο ποσοστό, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ27 (5%).
Υψηλές προσδοκίες έχουν επίσης σχετικά με τη μετανάστευση και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων με τους Κύπριους να διαλέγουν αυτή την απάντηση σε ποσοστό 5%, το δεύτερο ψηλότερο μετά τη Μάλτα, και πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ27 (2 %).
Οι Κύπριοι δεν προσδοκούν πως η ΕΕ θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια και στη μεγαλύτερη απήχηση της φωνής των πολιτών (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών) , αφού κανένας από τους ερωτηθέντες δεν έδωσε αυτή την απάντηση.
Ένα ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό των Κυπρίων απάντησε πως δεν προσδοκά τίποτα από την ΕΕ (20%), μια σημαντική αύξηση από την Άνοιξη 2012.
Μόνο 2% των Κυπρίων (όπως και ο μέσος όρος της ΕΕ) δήλωσαν ότι αναμένουν έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ.
Το 52% των Κυπρίων απάντησε ότι γνωρίζει τα δικαιώματά του (ΕΕ27 45%).
Οι Κύπριοι πιστεύουν πως το θετικότερο αποτέλεσμα της ΕΕ  είναι η επίτευξη ειρήνης μεταξύ των κρατών μελών, ακολουθεί η ελεύθερη διακίνηση των προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών και τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (όπως το Erasmus).
Σε αντίθεση με το 25% των Ευρωπαίων στο σύνολό τους που θεωρούν το Ευρώ ως σημαντικό αποτέλεσμα, μόνο το 17% των Κυπρίων έδωσε αυτή την απάντηση (έβδομο χαμηλότερο ποσοστό), ενώ μόνο το 13% των Κυπρίων θεωρεί θετική την οικονομική δύναμη της ΕΕ (τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό, έναντι μέσου όρου ΕΕ27 20%).  Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της Άνοιξης 2012, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση αυτών των ποσοστών (Ευρώ – από 29%, οικονομική δύναμη από 19%).
Η πλειοψηφία των Κυπρίων απάντησε πως δεν έχει ωφεληθεί από το δικαίωμα να εργάζεται (93%), να ζει (87%) ή να σπουδάζει σε άλλη χώρα της ΕΕ (86%), ποσοστά ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (83%, 83% και 85% αντίστοιχα)
Οι πολίτες τόσο στην ΕΕ27 όσο και στην Κύπρο δηλώνουν πως οι συμπολίτες τους δεν είναι καλά πληροφορημένοι για ευρωπαϊκά θέματα.
Στην Κύπρο το 82% απάντησε πως οι πολίτες της χώρας δεν είναι καλά πληροφορημένοι, το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό μαζί με τους Γάλλους και Ιταλούς, και πίσω μόνο από τους Έλληνες και Ισπανούς (84%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό Κυπρίων πιστεύει ότι τα ΜΜΕ μιλούν όσο πρέπει για την ΕΕ με εξαίρεση τις ιστοσελίδες για τις οποίες το 57% των Κυπρίων δεν απάντησε. Αυτό είναι και το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ27 (40%), ίσο με το ποσοστό που καταγράφεται στη Βουλγαρία και πίσω από τη Ρουμανία (63%).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"