Ανοικτή γραμμή με Μόσχα για υδρογονάθρακες


Ανοικτή γραμμή με Μόσχα για υδρογονάθρακεςΛευκωσία: Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασία με τη Ρωσία στο τομέα των υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την οικονομική και όχι μόνο στήριξη, ενώ ο διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε από την επόμενη μέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Φ». Γι΄ αυτό και η απόφαση του Eurogroup φαίνεται να επιταχύνει διαδικασίες που ήδη σχεδιάστηκαν και για τις οποίες έγινε προεργασία και δεν αφορούν νέες κινήσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο.

Οι επαφές δεν αφορούν άμεσα την Gazprom αλλά άλλους ρωσικούς κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με μεγάλους ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς της Ρωσίας. Η προσοχή επικεντρώνεται σε αλυσιδωτές κινήσεις και συμφωνίες, που θα οδηγήσουν την επαναφορά σημαντικών ρωσικών ενεργειακών φορέων στα συμφέροντα της κυπριακής ΑΟΖ, με ταυτόχρονη ισχυρή στήριξη στον προβληματικό τραπεζικό τομέα της Κύπρου.
Υπενθυμίζουμε ότι η ρωσική Novatec είχε διεκδικήσει και είχε κερδίσει, σε συνεργασία με την Total, το τεμάχιο-φιλέτο «9», ωστόσο ελάχιστες εβδομάδες μετά η προηγούμενη Κυβέρνηση έκρινε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει με την κοινοπραξία αυτή και έδωσε το «9» στην κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Επίσης, δεύτερος ενεργειακός κολοσσός έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για εμπλοκή στα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ»,  η συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση εξελίσσεται για την ώρα σε τρεις κατευθύνσεις - με εμπλοκή ρωσικών συμφερόντων σε υφιστάμενες προγραμματισμένες αναπτύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με συνεργασία ρωσικών συμφερόντων σε τεμάχια που δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, αλλά με τρόπο που να τηρούνται οι διαδικασίες του β’ γύρου αδειοδότησης που βρίσκεται σε ισχύ, και με αξιοποίηση προνομοιακών δικαιωμάτων ανάθεσης που έχει το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Πάντως, ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, που έχει κάνει από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων σχεδιασμούς προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πανέτοιμος για να φύγει οποιαδήποτε στιγμή για τη Μόσχα, όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες. Κύκλοι προσκείμενοι στον Γιώργο Λακκοτρύπη υποδεικνύουν ότι ο υπουργός δεν είναι ούτε αισιόδοξος αλλά ούτε και απαισιόδοξος, είναι όμως έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"