Αμερικανικό χαστούκι σε εκείνους που μας κατηγορούν για ξέπλυμα


Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία στο ίδιο καζάνι.- 
Την ώρα που πολλοί ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θέτουν επιτακτικά το θέμα του ελέγχου του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος ως όρο για την προώθηση της δανειακής σύμβασης, έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατατάσσει την Γερμανία και πολλές άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης στην ίδια διαβάθμιση με την Κύπρο.
 
Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση "International Narcotics Control Strategy Report) που καταθέτει το αμερικανικό ΥΠΕΞ προς το Κογκρέσο, κατατάσσει την Κύπρο στην "κατηγορία χώρες/δικαιοδοσίες πρωταρχικής ανησυχίας" αναφορικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται και στην ύπαρξη μεγάλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό συνάγεται εξάλλου από το γεγονός ότι στην κατηγορία αυτή, πέραν της Κύπρου βρίσκονται χώρες της Ευρωζώνης όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
 
Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία, αλλά και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.
 
Στην κατηγορία "χώρες/δικαιοδοσίες ανησυχίας", τοποθετούνται χώρες της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς και χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενώ στην κατηγορία με τις χώρες/δικαιοδοσίες που απλώς τυγχάνουν παρακολούθησης βρίσκονται χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Φινλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία καθώς και η Σουηδία.
 
Η Κύπρος είναι ικανή να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα
Για την Κύπρο, η έκθεση σημειώνει ότι  «η χώρα έχει θεσπίσει και εγκαταστήσει συστήματα για την αναγνώριση, εντοπισμό, το πάγωμα και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με ναρκωτικά ή με άλλα σοβαρά εγκλήματα».
 
Σημειώνει δε ότι στο πλαίσιο της αίτησης για οικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Κύπρος ενέκρινε διάφορους νέους νόμους, αναβαθμίζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αλλαγές διευκρινίζουν τη φύση των πληροφοριών που μπορούν να ανταλλαγούν με ξένες φορολογικές αρχές και ενισχύουν την ικανότητα συνεργασίας της μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος με άλλες εθνικές αρχές.
 
Προσθέτει ακόμη ότι οι νομοθετικές αλλαγές προνοούν αυξημένες ποινές για άτομα που καταδικάζονται για αδικήματα που σχετίζονται με την παρακώλυση ή αποφυγή καταβολής φόρων, ενώ επιλύουν κάποιες αδυναμίες στο υφιστάμενο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για επαγγέλματα όπως δικηγόρους, ελεγκτές, θεματοφύλακες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"