Ένα βήμα πριν από συμφωνία για Μνημόνιο

Ένα βήμα πριν από συμφωνία για ΜνημόνιοΛευκωσία: Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται από σήμερα η προσπάθεια για συμφωνία επί του κυπριακού Μνημονίου, με όλα τα σενάρια ανοικτά ακόμα και για κλείσιμο την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία του Eurogroup την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσημα και ανεπίσημα κρατούνται χαμηλές προσδοκίες καθώς για να υπάρξει κατάληξη θα πρέπει να δέσουν τα στοιχεία όλου του παζλ: να οριστικοποιηθεί συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, να εξασφαλιστεί η βοήθεια της Ρωσίας και να βγαίνει η σούμα των μέτρων εντός Κύπρου, που έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρία του Eurogroup για την Κύπρο, οι συζητήσεις «θα είναι δύσκολες» και «πιθανότατα πολύωρες», ενώ το ολιγότερο θα επιδιωχθεί «καταγραφή των βασικών παραμέτρων μιας συμφωνίας», υπό μορφή «stock taking». Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για μια συμφωνία, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν ένα ακόμα Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι σημερινές επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Στο επίπεδο αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν και οι όποιες δυσκολίες καταγράφονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για θυγατροποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρία του Eurogroup θα γίνει στην παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"