Σχέδιο για €5,8 δισ. χωρίς «κούρεμα» Ρώσων


Σχέδιο για €5,8 δισ. χωρίς «κούρεμα» ΡώσωνΛευκωσία: Σενάρια για εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ χωρίς το «κούρεμα» καταθέσεων ξένων υπηκόων, δηλαδή κυρίως Ρώσων, μπήκαν χθες βράδυ στο τραπέζι σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σκέψεις αφορούν τη φορολόγηση μόνο των κυπριακών καταθέσεων, με ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει και τα ταμεία προνοίας.
Στόχος είναι από τη μια να καταλαγιάσει ο σάλος που έχει προκληθεί και να μην καταγραφεί μαζική εκροή ξένων καταθέσεων και από την άλλη να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου.

Χθες μάλιστα έγινε μια πρώτη ενημέρωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και των μελών του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Μέρκελ και Eurogroup ενημερώθηκαν για την άρνηση της Βουλής να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής και ότι η κυβέρνηση εργάζεται πλέον πάνω σε νέες ιδέες. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν και διασφαλιστεί και πλειοψηφία της Βουλής, τότε το νέο σχέδιο θα κατατεθεί και στο Eurogroup για έγκριση σήμερα.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, το σώμα συμφώνησε ότι οι καταθέτες με ποσά λιγότερα από €100.000 θα πρέπει να προστατευτούν και ότι δέχθηκε να παραχωρήσει στην Κύπρο περισσότερη ευελιξία στο θέμα της επιβολής τέλους επί των καταθέσεων. 

Ωστόσο πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες διατυπώνουν αμφιβολίες κατά πόσον το Eurogroup και ειδικά η Γερμανία θα αποδεχθούν να μείνουν εκτός «κουρέματος» καταθέσεων οι Ρώσοι, καθώς από την αρχή ήταν στόχος των μέτρων που προωθούνταν. 

Οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ακόμα πως, ούτως ή άλλως, ό,τι και να γίνει, μεγάλο μέρος των ρωσικών καταθέσεων θα φύγει από την Κύπρο και ότι αυτό που προέχει είναι να παραμείνει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών και άλλων ξένων εταιρειών.

Λογιστές και τραπεζίτες ανέφεραν στον «Φ» ότι από το περασμένο Σάββατο βομβαρδίζονται από ξένους που θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις κυπριακές τράπεζες ενώ πολλοί απειλούν και με αγωγές. Θεωρούν ότι δεν ευθύνονται για τίποτε για να κληθούν σήμερα να αναλάβουν μέρος του κόστους και ότι αυτή η απόφαση αντιβαίνει κάθε ηθικό και νομικό κανόνα.

Εκτιμάται πως εάν δεν καταστεί εφικτό οι ξένες καταθέσεις να μη φορολογηθούν, τότε ο χρηματοοικονομικός τομέας θα κινδυνεύσει να χάσει έως και 50% των εργασιών του, πράγμα που θα σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει πλέον να μιλούμε για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο, προσθέτουν.

Το διήμερο που διανύουμε από σήμερα θα καθορίσει το οικονομικό μέλλον της χώρας, καθώς είτε η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το κούρεμα καταθέσεων είτε όχι, θα προκύψουν ανάλογες σημαντικές εξελίξεις. Ένα «όχι» τονίζεται ξανά πως θα σημαίνει κλείσιμο τραπεζών με κίνδυνο να χαθούν οριστικά όλες οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ, ενώ ένα «ναι» θα συνιστά αλλαγή του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου της χώρας, όχι όμως ανώδυνα. 

Χθες το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως το κούρεμα καταθέσεων θα γίνει μία και μόνο φορά και επαναλαμβάνει πως «στους καταθέτες θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποίηση. Νοουμένου ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου», προστίθεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"