Μπλέξιμο με το προσαραγμένο πλοίο στην Πέγεια

Ουδείς μέχρι σήμερα αναλαμβάνει την ευθύνη απομάκρυνσης του σκάφους «Edro III».
Πάφος: Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ουσιαστικά επιβεβαιώνει το μεγάλο μπλέξιμο γύρω από το πλοίο «Edro III», το οποίο βρίσκεται προσαραγμένο στα αβαθή της Πέγειας από τον Δεκέμβριο του 2011, κατόπιν μηχανικής βλάβης και έντονης θαλασσοταραχής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο Ευθύμιος Φλουρέντζου παραθέτει το πλήρες ιστορικό των επαφών που έκτοτε συνεχίζονται μεταξύ του κράτους, της πλοιοκτήτριας εταιρείας, των ασφαλιστών του σκάφους και άλλων εμπλεκόμενων μερών, από τις οποίες συνάγεται σαφώς ότι ουδείς μέχρι σήμερα αναλαμβάνει την ευθύνη απομάκρυνσης του σκάφους, με σημαία Σιέρρα Λεόνε, από την περιοχή.

Αφού παραθέτει όλες τις ενέργειες που έγιναν από την προσάρξη του πλοίου μέχρι την περασμένη Άνοιξη, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων τονίζει ότι τον Απρίλιο του 2012, η εταιρεία CIMEXTA Λτδ συνήψε συμφωνία με την αλβανική πλοιοκτήτρια εταιρεία EDROS.H.P.K., στην οποία καθορίστηκαν οι όροι απομάκρυνσης του πλοίου από την περιοχή. 

«Ένας εκ των όρων του συμβολαίου προνοούσε ότι η CIMEXTA Λτδ είχε υποχρέωση να εξασφαλίσει, πριν την έναρξη υλοποίησης του συμβολαίου, ασφαλιστική κάλυψη για τους κινδύνους του έργου», αποκαλύπτει. «Η συμφωνία αυτή κοινοποιήθηκε στο Τμήμα στις 30 Απριλίου 2012, και ακολούθως το Τμήμα καθόρισε κατευθυντήριες τεχνικές γραμμές στη βάση των οποίων θα έπρεπε να γίνει η ασφαλής μετακίνηση του πλοίου σε βαθύτερο σημείο, με σκοπό την πλήρη απομάκρυνσή του από τα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας. Στις 24 Μαΐου 2012, η CIMEXTA Λτδ πληροφόρησε μέσω των νομικών της συμβούλων ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εργασία για μετακίνηση του “Edro III”, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει οικονομικά συμφέρουσα ασφαλιστική κάλυψη και ζήτησε, μεταξύ άλλων, από το Τμήμα να αναλάβει την ευθύνη και να δεχθεί την έναρξη των προσπαθειών ρυμούλκησης χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι είχε συμφωνήσει με τον πλοιοκτήτη). Με την ενέργεια της αυτή, η CIMEXTA Λτδ προσπάθησε να εκμαιεύσει οικονομικό όφελος και να συμπαρασύρει το Τμήμα και κατ’ επέκταση τη Δημοκρατία σε ένα συμβόλαιο στο οποίο εμείς δεν ήμασταν συμβαλλόμενο μέρος, έτσι ώστε να αναγκαστούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για την ενέργειά της να μην εκπληρώσει μέρος της συμφωνίας που συνήψε, εκβιάζοντας μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρούσε από την περιοχή και δεν θα προχωρούσε στην απομάκρυνση του πλοίου, παρά την ιδανική κατάσταση που επικρατούσε στη θάλασσα».

Δεδομένης της αδυναμίας ή αδιαφορίας του Αλβανού πλοιοκτήτη να αναλάβει την απομάκρυνση του πλοίου, τονίζει ο κ. Φλουρέντζου, θα μπορούσε το κράτος να προσπαθήσει να εξεύρει νομικά αποδεχτούς τρόπους ώστε το πλοίο να κηρυχθεί ναυάγιο και να περιέλθει στη δικαιοδοσία του.

Μια τέτοια ενέργεια όμως, εξηγεί, θα είχε ως αποτέλεσμα το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για το πλοίο, τη φύλαξή του και να εμπλακεί σε πιθανή μακρόχρονη δικαστική διαδικασία, γεγονός που θα απομάκρυνε τις πιθανότητες να ρυμουλκηθεί σύντομα από τους εμπλεκόμενους ιδιώτες σε άλλο σημείο και να απομακρυνθεί από την Κύπρο. 

«Επίσης, το γεγονός ότι η εμπορική αξία του πλοίου είναι αυτή που αντιστοιχεί στην ανακύκλωση της ποσότητας του χάλυβα που θα προκύψει από τη διάλυσή του, η οποία δεν είναι σημαντική, μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να βρεθούν ενδιαφερόμενοι που να έχουν την πρόθεση να το αγοράσουν», επισημαίνει.

«Το πλοίο έχει ασφαλιστική κάλυψη από το Russian Ρ&I Pool για μετακίνηση ναυαγίου (wreckremoval). Η Zeller Associates Management Services Gmbh έχει πληροφορήσει το Τμήμα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει ή να αναμειχθεί στη μετακίνηση του πλοίου.

Στα πλαίσια προσπάθειας εξεύρεσης λύσης, το Τμήμα αποτάθηκε στους ασφαλιστές, για να διερευνήσει κατά πόσο μπορούν να αναθέσουν απευθείας σε εργολάβο την απομάκρυνση του πλοίου. Αναμένεται η απάντηση των ασφαλιστών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"