Μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους χορτοφάγους

Η καρδιά προτιμά τη σαλατούλα...
Οξφόρδη: Η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω καρδιοπάθειας είναι 32% μικρότερη για τους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας και ψάρι, δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα σε Βρετανία.

Τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα προέρχονται κυρίως από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» χοληστερόλης LDL, αναφέρουν οι ερευνητές στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η μελέτη, πάντως, εξέτασε μόνο τη σχέση της χορτοφαγίας με τις καρδιοπάθειες, και όχι άλλες πιθανές επιδράσεις στην υγεία. Προηγούμενες έρευνες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να ρυθμίζουν προσεκτικά τη διατροφή τους ώστε να μην στερούνται το σίδηρο, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία των ζωικών προϊόντων.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 45.000 εθελοντές, από τους οποίους οι 15.000 ήταν χορτοφάγοι, δηλαδή είχαν καταργήσει το κρέας και το ψάρι αλλά δεν απέκλειαν τα αβγά και τα γαλακτοκομικά.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και οι περισσότεροι από αυτούς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τη μέτρηση της πίεσης και της χοληστερόλης.

Στα 11 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 10.066 εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω καρδιοπάθειας καθώς και 169 θάνατοι.

Οι ερευνητές στάθμισαν τα αποτελέσματα για να αποκλείσουν την επίδραση παραγόντων όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική άσκηση και το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν 32% μικρότερο κίνδυνο και επιπλέον είναι πιο πιθανό να διατηρούν ένα κανονικό σωματικό βάρος.

«Οι χορτοφάγοι πιθανότητα καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος, οπότε είναι λογικό να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας» σχολίασε η Δρ Φρανσέσκα Κρόου, επικεφαλής της μελέτης.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι η βασική διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Δεν υποστηρίζω όμως ότι όλοι πρέπει να γίνουν χορτοφάγοι» υποστήριξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"