Σε πολεμικό μέτωπο εξελίσσεται η απεργία των οικοδόμων


Πεδίο μάχης χθες η Πάφος.- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διέταξε διερεύνηση των επεισοδίων.-  Έκκληση Αβέρωφ στους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο υπό την Υπ. Εργασίας.- Δεκάτη ημέρα σήμερα χωρίς διέξοδο.-

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το πρωί κατά την απεργία των οικοδόμων στην Πάφο. Συγκεκριμένα, η λεωφόρος Ποσειδώνος στην Κάτω Πάφο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν απεργοσπάστες προσπάθησαν να μπουν σε εργοτάξιο και οι απεργοί τούς παρεμπόδισαν. Στη σκηνή παρενέβη η Αστυνομία «με βίαιο τρόπο», σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, προσπαθώντας να απομακρύνουν τους απεργούς.
 
Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 09:00, όταν 50 περίπου απεργοσπάστες προσπάθησαν να εισέλθουν σε υπό ανέγερση ξενοδοχειακό συγκρότημα για να εργαστούν. Όταν παρεμποδίστηκαν από τους απεργούς, επενέβη η αστυνομία και στην προσπάθεια της να επαναφέρει την τάξη έκανε χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο απεργών και μιας συνδικαλίστριας. Οι συντεχνίες καταγγέλλουν την Αστυνομία για «ανεπίτρεπτη συμπεριφορά».
 
Ο Νεόφυτος Άσσος, Επαρχιακός γραμματέας της συντεχνίας οικοδόμων της ΠΕΟ, δήλωσε πως ενώ οι απεργοί περιφρουρούσαν την απεργία σε συγκεκριμένο εργοτάξιο, στην προσπάθεια τους κάποιοι απεργοσπάστες να μπουν μέσα στο εργοτάξιο εμποδίστηκαν. Πρόσθεσε πως «η αστυνομία με βίαιο τρόπο και υπέρμετρο ζήλο προσπάθησε να διαλύσει τους απεργούς», προσθέτοντας πως «έγιναν συμπλοκές και συνέλαβαν τρεις απεργούς».
 
Ο κ. Άσσος κατήγγειλε επίσης τη συμπεριφορά των ανδρών της αστυνομικής δύναμης λέγοντας ότι «ενόσω οι απεργοί ήταν στο πεζοδρόμιο οι αστυνομικοί προκαλούσαν με συγκεκριμένες φράσεις». Προκαλούσαν μάλιστα, πρόσθεσε, τους απεργούς, λέγοντας τους ότι δεν ξέρουν να κάνουν απεργία.
 
Ο επαρχιακός γραμματέας της συντεχνίας οικοδόμων της ΣΕΚ Γιώργος Χριστοδούλου δήλωσε πως η Αστυνομία μπορούσε σήμερα να κάνει και μια άλλη πράξη. Να πάει, όπως είπε στον ίδιο τον εργοδότη και να του πει, ότι λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλοί απεργοί έξω από το εργοτάξιο να μην συνεχιστούν οι εργασίες στην οικοδομή.
Συνέπεια αυτού, συνέχισε, ήταν να δημιουργούν τα επεισόδια και να χρησιμοποιηθεί «τόση βία και ξυλοδαρμός από πλευράς της αστυνομικής δύναμης».
 
Στο μεταξύ, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο ένας τραυματίας απεργός, ο οποίος παραπονέθηκε για προβλήματα στο αναπνευστικό του ένεκα εισπνοής χημικών ουσιών. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες,  απολύθηκε.
Ο βοηθός αστυνομικός διευθυντής Πάφου Νίκος Σοφοκλέους, ο οποίος ήταν παρών στα επεισόδια, δήλωσε πως "η αστυνομία έπραξε το καθήκον της".
 
Έκκληση Αβέρωφ για διάλογο υπό την Υπ. Εργασίας  
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην κρίση εργασιακών σχέσεων στην οικοδομική βιομηχανία, είπε ότι πάντα διέκρινε την Κύπρο υπευθυνότητα στους κόλπους των κοινωνικών εταίρων τόσο όσον αφορά τις συντεχνίες όσο και όσον αφορά τις εργοδοτικές οργανώσεις.
 
Απηύθυνε έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για υπευθυνότητα και προς την Υπουργό Εργασίας για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών προς επίλυση του προβλήματος.
 
«Η άλλοτε ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, η οικοδομική βιομηχανία, αντιμετωπίζει τα χειρότερα προβλήματα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας,» είπε προσθέτοντας ότι «τα μεγαλύτερα θύματα σε αυτό τον τομέα είναι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό και τον οικοδομικό τομέα, με τις λίστες των ανέργων να αυξάνονται δραματικά μήνα με το μήνα».
 
Η συνεχιζόμενη απεργία, είπε, «πέρα από τα φαινόμενα που διαδραματίστηκαν στην Πάφο, με τα οποία κανείς δεν συμφωνεί, δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στην κυπριακή οικονομία, προσθέτει στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και οδηγεί περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και περισσότερους εργαζομένους στην ανεργία», και συμπλήρωσε ότι «η εργατική ειρήνη για δεκαετίες ήταν κάτι για το οποίο το υπερηφανευόμασταν όλοι και βασιζόταν  στην υπευθυνότητα όλων των κοινωνικών εταίρων».
 Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, επιπρόσθετα η διαφορά στην οικοδομική βιομηχανία πιθανόν να πλήξει ανεπανόρθωτα και την τουριστική βιομηχανία, αφού αρκετές τουριστικές μονάδες, εκμεταλλευόμενες τη χειμερινή περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, προέβησαν σε προγραμματισμό για ανακαινίσεις ώστε να είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό την 1η Μαρτίου.
 
 «Η συνεχιζόμενη απεργία θα πλήξει και την τουριστική βιομηχανία, το μόνο τομέα που τα τελευταία χρόνια υποφερτά καταγράφει θετικές προοπτικές», παρατήρησε ευχόμενος να επικρατήσουν η σύνεση, η νηφαλιότητα και να πρυτανεύσει  το συμφέρον του τόπου, της κυπριακής οικονομίας, το συμφέρον των Κυπρίων εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Ερωτηθείς εάν ενόψει του γεγονότος ότι η Υπουργός Εργασίας υπέβαλε τρεις μεσολαβητικές προτάσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ωστόσο απορρίφθηκαν από την εργοδοτική πλευρά, θα έπρεπε οι εκκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας να είναι πιο στοχευμένες, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι : «Είμαστε σαφέστατοι. Έκκληση προς όλους. Αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ζημιώνει τους πάντες, τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα έχει παράπλευρες αρνητικές συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία».
 
Η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος εκφράζοντας θλίψη και καταδικάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Πάφο κατά την απεργία των οικοδόμων, κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία άμεσης επίλυσης της διαφοράς.
 
 Διατυπώνοντας τη θέση ότι ζούμε σαν κράτος και σαν κοινωνία, συνθήκες παρατεταμένης ακυβερνησίας, ανέφερε ότι είδαμε να εξελίσσονται στην Πάφο, πρωτόγνωρα για την Κύπρο επεισόδια, εξέφρασε θλίψη καταδίκασε «τη βία και τα έκτροπα» και καλούμε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Ζήτησε επίσης από την Αστυνομία να διαφυλάξει τη νομιμότητα χωρίς προσφυγή σε βία και ακρότητες.
 
 «Πρέπει, με πράξεις ευθύνης, να συμβάλουμε όλοι στην αποκλιμάκωση της έντασης, με πρωτοβουλίες διαλόγου και συνεννόησης και όχι με αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες που επιφέρουν ανεπανόρθωτα πλήγματα στην ήδη κλονισμένη κυπριακή οικονομία», είπε ο κ. Μητσόπουλος.
 
«Καλούμε την Κυβέρνηση, αντί να ασχολείται με διορισμούς σκοπιμότητας, που στερούνται πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής νομιμοποίησης, να αναλάβει πρωτοβουλία άμεσης επίλυσης της διαφοράς, που κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να υπονομεύσει ακόμη και τον τουριστικό μας τομέα», και διατύπωσε τη θέση ότι «ο λαός θα δώσει τη λύση, με ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στο Νίκο Αναστασιάδη».
 
Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους απευθύνεται με την αναφορά σε μονομερείς ενέργειες, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι απευθύνεται και στην εργοδοτική πλευρά και προς την πλευρά των εργαζομένων και προσθέτοντας πως είναι προφανές ό,τι υπήρξαν κινήσεις που οδήγησαν σταδιακά στην κλιμάκωση της έντασης, είπε ότι αυτήν την ώρα, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι η επίρριψη ευθυνών, αλλά μας ενδιαφέρει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.
 
«Αναφέρθηκα σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες έγιναν και ο νοών νοείτω» είπε και προσθέτοντας ότι θεωρούμε ότι και τα δύο μέρη έχουν ευθύνη προς τον τόπο, προς την οικονομία, προς την εργατική ειρήνη, να αποκλιμακώσουν την ένταση κάνοντας αμοιβαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά».
Επικρίσεις ΕΥΡΩΚΟ προς Κυβέρνηση 
 
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την απεργία των οικοδόμων στην Πάφο φανερώνουν το μέγεθος της εργασιακής εξαθλίωσης που δημιούργησε η απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Χριστόφια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για τα επεισόδια στην Πάφο, το ΕΥΡΩΚΟ.
Το ΕΥΡΩΚΟ προσθέτει ότι οι κυβερνώντες με τα εγκληματικά λάθη στην οικονομία και την παντελή απουσία αναπτυξιακής πολιτικής οδήγησαν τον κατασκευαστικό τομέα σε διάλυση και τίναξαν στον αέρα την εργασιακή ειρήνη.
 
Δηλώνει δε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων και καλεί ξανά τους εργοδότες και τις συντεχνίες να επιδείξουν καλή θέληση για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.
 
«Είναι άξιο απορίας γιατί η αρμόδια Υπουργός Εργασίας δεν δείχνει διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη και να τερματιστεί η σημερινή κρίση στην οικοδομική βιομηχανία» αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ, προσθέτοντας ότι η παθητική στάση της Υπουργού «φανερώνει διάθεση υποκίνησης της εργατικής αναταραχής και αποτελεί ένδειξη εκ των προτέρων για τη διάθεση του ΑΚΕΛ να συντηρήσει και να φουντώσει το πολεμικό κλίμα στις εργασιακές σχέσεις όταν σε λίγες μέρες θα βρεθεί στην αντιπολίτευση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"