Kινεζικός όμιλος στην ΑΕΚ Αθηνών


Συμφωνία με Κινέζους επενδυτές με στόχο την εξαγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ εμφανίζεται να έχει επιτύχει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βιντιάδη.
Η συμφωνία που έγινε γνωστή με πρωτοβουλία της πλευράς Βιντιάδη φέρεται να αφορά από την μια πλευρά επενδυτικό της όχημα με την ονομασία Hellenic Sports Acquisition Partners που συστήθηκε για να διαπραγματευθεί την απόκτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ και από την άλλη την κινεζική κρατική Tianjin Economic Development Area Investment Holdings και την επίσης κινεζική ιδιωτική εταιρεία αθλητικού marketing Shankai Sports.

Οι τρεις πλευρές φέρονται να έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας που αφορά την προοπτική εξαγοράς της ΑΕΚ αλλά και ενδεχόμενη κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Χωρίς να αναφέρουν τίποτα πιο συγκεκριμένο, (εκτός από την πιθανή έλευση της ποδοσφαιρικής ομάδας της επαρχίας Tianjin τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα για την προετοιμασία της πριν την έναρξη του κινεζικού πρωταθλήματος) οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι προχωρά η εξαγορά επικαλούμενοι τις καλές σχέσεις της ναυτιλιακής εταιρείας Niva shipping LTD συμφερόντων Βιντιάδη με κινεζικούς ομίλους.
Ποιος όμως έιναι ο όμιλος Βιντιάδη και ποια η ναυτιλιακή Niva που έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσει να σώσουν την ΑΕΚ;
Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον πιο γνώριμο εκ των δύο μελών της οικογενείας, τον πατέρα Βασίλη Βιντιάδη. Τονίζουν δε πως η ναυλομεσιτική -και όχι ναυτιλιακή- Niva shipping LTD εκ της φύσης της έχει σχέσεις με μεγάλους κινεζικούς ομίλους εντός των οποίων ενυπάρχουν θυγατρικές που ασχολούνται με την ναυπήγηση και τις θαλάσσιες μεταφορές και έτσι δεν αμφιβάλλουν για την δυνατότητά του να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τους.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις πρωτοβουλίες σχετικά με την ΑΕΚ να αποτελούν πνευματικό τέκνον του υιού του Δημήτρη και αποδίδουν σε αυτόν και τη σπουδή των ανακοινώσεων που δεν εμπεριέχουν τίποτα περισσότερο, όπως λένε, από καλές προθέσεις.
Έτσι, «ο πρεσβύτερος Βιντιάδης λίγες εβδομάδες πριν τα γενέθλιά του στις 2 Φεβρουαρίου βρίσκεται εκτεθειμένος στο άπλετο φως της δημοσιότητας και την δυσπιστία της κοινής γνώμης μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες για λύση στο ιδιοκτησιακό της ΑΕΚ και εν μέσω Ρώσων, Αράβων και τώρα Κινέζων που θέλουν, λένε, να ρίξουν λεφτά στο ελληνικό πρωτάθλημα». Μ’ αυτό τον τρόπο σχολιάζει στο capital.gr μεγάλος Έλληνας εφοπλιστής φίλαθλος της ΑΕΚ που έχει ασχοληθεί με τα διοικητικά τις εξελίξεις αυτές θεωρώντας πάντως τον Βιντιάδη μια «καλή περίπτωση».
«Δεν έχει όμως μόνος του, φαίνεται, το οικονομικό εκτόπισμα ή την διάθεση να ρισκάρει που απαιτείται και για αυτό οι Κινέζοι είναι μια καλή περίπτωση αρκεί να του βγει», συμπληρώνει.
Η Niva shipping LTD ιδρύθηκε το 1978 από τους Βασίλη Βιντιάδη και Νίκο Κορδάκη αλλά από το 1990 πέρασε στον πλήρη έλεγχο του Βασίλη Βιντιάδη.
Έχει διαχειριστεί δικό της στόλο αλλά ως εταιρεία θεωρείται πλέον καθαρά ναυλομεσιτικός οίκος με εκτενή όμως δραστηριότητα και παρουσία και στην Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το 2004 ο Βασίλης Βιντιάδης ίδρυσε και την Global Oceanic Carriers την οποία και εισηγαγε στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου (AIM) πριν εξαγοραστεί έναντι 68,3 εκατ στερλινών τον Ιούνιο του 2008 από την Newport Holdings Limited.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που προήλθε από την πλευρά Βιντιάδη έχει ως εξής:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού, ανακοίνωσε η HELLENIC SPORTS ACQUISITION PARTNERS .
Η ελληνικών συμφερόντων εταιρία, που ανήκει στην οικογένεια Βιντιάδη και συστήθηκε για να διαπραγματευθεί την απόκτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, εκμεταλλευόμενη τις επαφές που είχε Niva shipping LTD θα ενώσει τις δυνάμεις της των δύο οικονομικούς κολοσσούς, με την κρατική TEDA GROUP που ανήκει την TEDA INVESTMENT HOLDINGS, καθώς και την ιδιωτική Shankai Sports, με σκοπό τη δημιουργία συνεργιών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει «πύλη» στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης για τις οικονομίες της Ασίας, ιδίως της νέας παγκόσμιας δύναμης που είναι η Κίνα.
Πρωταρχικός στόχος είναι η συνεργασία στον χώρο του αθλητισμού, αλλά παράλληλα οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η Ναυτιλία, τα Logistics, η Ενέργεια, ο Τουρισμός και η Τεχνολογία. Για το λόγο αυτό η εταιρία σκοπεύει να οργανώσει κυβερνητικές αποστολές μεταξύ των αθλητικών υπουργείων Ελλάδας και της Δημοτικής κυβέρνηση του Τιαντζίν, καθώς και την προώθηση συμφωνίας αδελφοποίησης πόλεων της Αθήνας και της κινεζικής μεγαλούπολης.
Η TEDA Holding (Tianjin Economic Development Area), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Τιαντζίν, που έχει πληθυσμό 12 εκατομμυρίων και βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο. Η πόλη αυτή είναι η βάση για περισσότερες από τις 140 μεγαλύτερες εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα του «Fortune 500»! Διαθέτει το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στον κόσμο, εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο της «Airbus» και αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομικής περιοχής Bohai Rim , που περιλαμβάνει το Πεκίνο, την μητρόπολη του Τιαντζίν, καθώς και την γύρω περιοχή, με συμμετοχή 20% περίπου στο Α.Ε.Π της Κίνας.
Η κινεζική εταιρία, είχε έσοδα από πωλήσεις τo 2011 περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια , με περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει property development & real estate,δημόσια έργα, κατασκευές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες , είναι μεγαλομέτοχος της Bohai Bank, καθώς και σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε μεταφορές ,ναυτιλία και logistics. Εκτός αυτών διαθέτει 14 πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές, μεταξύ των οποίων και την ποδοσφαιρική ομάδα TEDA FC, που αγωνίζεται στην κινεζική Σούπερ Λιγκ και πριν από λίγο καιρό κατέκτησε το κύπελλο. Αγωνίζεται σ’ ένα υπερσύγχρονο στάδιο 60.000 θεατών , το «Teda Olympic Stadium» και προπονητής της ομάδας είναι ο Βραζιλιάνος Αλεξάντερ Γκιμαράες. Η ομάδα, έχει στενή συνεργασία με τη Ρεάλ, η οποία πέρυσι φιλοξενήθηκε στην πόλη και έδωσε φιλικό αγώνα με την Teda F.C.
Στο πλαίσια ευρύτερης συνεργασίας της TEDA και της H.S.A.P και σε συνεννόηση με την Π.Α.Ε ΑΕΚ, ο πρόεδρος της ομάδας κ. Li έχει συμφωνήσει να φέρει την TEDA F.C τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα για την προετοιμασία του συλλόγου πριν την έναρξη της Κινεζικής Superleague. Επιπλέον, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της H.S.A.P και της T.E.D.A έχει ήδη συζητηθεί , η προοπτική της συνεργασία για την πιθανή κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ καθώς και η διοργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Όμιλο.
Όσον αφορά τη Shankai Sports, η εταιρία προτάθηκε στην οικογένεια Βιντιάδη από το κινεζικό Υπουργείο Αθλητισμού και την Κινέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με σκοπό την προώθηση της ΑΕΚ σε μεγάλες κινέζικες εταιρίες καθώς και στο κινεζικό ποδοσφαιρικό κοινό.
Η Shankai Sports, έχει ως αντικείμενο των δραστηριοτήτων της να βοηθήσει κινεζικές εταιρίες να αναπτυχθούν μέσω αξιοποίησης της δύναμης του αθλητισμού ως πλατφόρμα επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Η εταιρία φέρνει κορυφαία αθλητικά γεγονότα στην Κίνα, μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης και έχει εξαιρετική εμπειρία σε θέματα ποδοσφαίρου ενώ έχει για τη χώρα της την αποκλειστική διανομή όλων των διοργανώσεων της F.I.F.A όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική, το 2012 Euro Cup που έγινε στην Πολωνία και την Ουκρανία, και είναι ο αποκλειστικός διανομέας για τo επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Βραζιλίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"